Nya vindar i Sydafrika

Det blåser nya vindar i den sydafrikanska vinindustrin, speciellt tydligt blir det i svalklimatsområden. Mycket beror på ett nytt sätt att se på vin och en växande ambition att göra hantverksmässiga viner av hög kvalitet istället för enklare volymviner. Det blir ett nytt sätt att uttrycka druvans karaktär och den plats den vuxit på, vad fransmännen kallar terroir.

Det innovativa och nya Sydafrika begränsar sig inte till svalklimatsregionerna utan ett av de mest progressiva områdena är Swartland. Här finns många exempel på initiativ som har tagit kvalitet och status till helt nya höjder. Många olika druvor får nu en chans och en ny filosofi i både vingård och vineri ger hög kvalitet i en för regionen ny stil. En spännande utveckling vi följer med stort intresse.

Sydafrika är ett rikt vinland, mångfacetterat med en bredd av druvor, stilar och uttryck. Chenin blanc, cabernet sauvignon och pinotage är druvor som ofta förknippas med Sydafrika, men varför inte tänka sauvignon blanc, grenache, syrah och pinot noir? Mycket av den revolution som pågår i Sydafrika handlar om att låta rätt druva få rätt växtplats och att låta de olika vinregionernas förutsättningar bestämma de mest lämpade druvsorterna istället för rådande trender hos konsument. Detta i kombination med en modern vinmakningsfilosofi som främjar det finessrika över det extraherade är nyckeln till det moderna Sydafrika.

De flesta av Sydafrikas vingårdar är belägna i Western Cape, den sydvästra hörnan av landet. Närheten till vattnet och den svala vinden The Cape Doctor bidrar till att sänka temperaturen avsevärt från denna annars ganska varma del av världen.

Lägg därtill skyddande bergskedjor och du har en rad faktorer som gör att kvalitetsvin kan produceras på unika lägen med jordar som tillhör de äldsta i hela vinvärlden. Det räcker dock inte med en fantastisk terroir för att göra bra vin. Kunskap, nya idéer och en riktigt stark drivkraft ska också till.

I Swartland hittar vi ett skolboksexempel på vad nya Sydafrika står för i ett familjeprojekt med ekologisk inriktning. Äkta paret David och Nadia Sadie driver ett vineri som bär deras namn. Friska, eleganta viner med fin balans är deras signum, ett utryck som vinmakarparet menar bara kan åstadkommas genom stor respekt för jorden och vingården. Genom minimal påverkan under vinifikationen låter menar de att de ger vingården bäst chans att komma fram i vinet.

Druvorna är många och som sig bör i Swartland är det huvudsakligen medelhavsdruvor, men även chenin blanc, sémillon och pinotage är viktiga komponenter. En av deras signaturdruvor är grenache, som upplever en renässans hos vindrickare idag. Hos David och Nadia odlas den ekologiskt på granitsluttningar. Vingårdarna består av gamla vinstockar som inte bevattnas vilket ger en låg skörd med en koncentrerad, återhållen kvalitet.

David & Nadia är en av producenterna i den lokala sammanslutningen, Swartland Independent Producers. Detta är en rörelse som skapats av regionens ledande producenter i syfte att stärka Swartland som vinregion. Producenterna som är medlemmar går långt utöver den sydafrikanska lagstiftningen i sina förpliktelser för att få fram vad de anser vara Swartlands sanna karaktär.

Bland de restriktioner de tagit på sig själva tagit på sig finns krav om att bara använda druvans naturliga jäststammar och inte tillsätta syra eller tanniner för att på något vis ändra vinets sanna karaktär. De förbinder sig även till att vara restriktiva i sitt användande av ny ek och att använda sig av druvsorter som är passande för klimatet, vilket i stort sett handlar om druvor vars hemvist är i södra Europa, plus Sydafrikas egen pinotage och chenin blanc, som ibland kallas för steen, som blivit Sydafrikas signaturdruva för vita viner.

I Sydafrika finns också Old Vine Project (OVP) är ett icke vinstdrivande projekt som certifierar och för register över vingårdar som är minst 35 år gamla. Målet är att höja statusen för sydafrikanska viner genom att visa vilken kvalitet som kan uppnås genom att bevara äldre vingårdar. Viner från certifierade vingårdar får märkas med sigillet Certified Heritage Vineyard (CHV).

Även om det moderna Sydafrika främst handlar om att få landets enskilda vinregioner och druvor att skina, handlar det också om personerna bakom vinet. Starka och karismatiska människor som vet att Sydafrika har förutsättningarna att vara ett av de stora vinländerna och är villiga att lägga ner det arbete som krävs för att landet ska få den ställning i vinvärlden som det förtjänar.

Samantha O´Keefe, personifierar verkligen denna pinojäranda. Hon är vinmakaren som lämnade Kalifornien och ett jobb inom TV-branschen för att bokstavligen bryta ny mark i Cape South Coast, på en sval, avlägsen och oexploaterad plats. Samantha har utvecklat platsen till ett Ward, en kvalitetsappellation, och producerar vin på sauvignon blanc, chardonnay, viognier, pinot noir och syrah på sin egendom Lismore Estate. De första åren ägnades åt att prova sig fram för att se vilka druvor som trivs. Framåt ligger fokus mer på vita rhônedruvor, som hon ser stor potential för.

Med tanke på det enorma arbete som ligger bakom etableringen av nya vingårdar vill Samantha inte riskera att vill ekfat ska ta äver och hon använder ofta fat av större modell för att ge vinet oxidativa drag. Dessutom jobbar hon med cementtankar och amforor. Detta är helt i linje med strömningarna från den nya Sydafrika, som går ifrån extraktion och fatsmink för att framhäva det som är verkligt unikt med vinerna.

En sista viktig aspekt att nämna gällande det nya Sydafrika är den ökade förståelsen för vilka druvor som passar bäst för olika växtplatser. Likt alla andra länder utanför Europa är vinproduktion en tämligen ny angelägenhet och till skillnad från klassiska europeiska regioner där munkar och producenter har haft århundraden på sig att komma fram till vilka druvor som är idealiska för olika växtplatser har detta skett på försöksbasis i Sydafrika och druvor som vi i Europa härleder till helt olika klimatförutsättningar har planterats bredvid varandra. 

Detta är dock på väg att ändras och progressiva producenter väljer att fokusera på de druvor som passar de klimatiska förutsättningar deras vingårdar har. Nyss nämnda Swartland Independent Producers är ett ypperligt exempel där de specificerat de druvor som är tillåtna för medlemmarna, men även utanför liknande sammanslutningar märks det tydligt.

I vanlig ordning är det i svalklimatsdruvorna som pinot noir och chardonnay som detta märks tydligast. Dagens ledande producenter av dessa druvor kommer uteslutande från kustnära områden med en förhållandevis låg temperatur. Områden som Hemel-en-Aarde, Walker Bay och Elgin ligger i framkant för dessa druvor.

Sydafrikanska viner av modernt snitt