Makrill med rostad blomkål och morot i sötsur dillmajonnäs

Ingredienser för 2 portioner

2 stora filéer makrill
8-10 små knippmorötter
1/2 liten blomkål
1 dl Hellmans majonnäs
1/2-1 msk ättika
1 tsk honung
1 kruka dill
1 citron
Socker
Mjöl
Smör

Så här gör du:

1. Blanda majonnäs med ättika, honung och mycket hackad dill.
2. Bryt ner blomkålen och rosta den i panna eller ugn på 200°C med olivolja och salt tills den är mjuk och fått färg. Spara till servering.
3. Skala morötterna och koka dem i lättsockrat vatten. När de är klara (gärna med liten kärna kvar) lägger du dem i en skål och klickar i majonnäsen. Vänd runt så att alla morötter blir kladdiga.
4. Salta makrillen och vänd den i mjöl. Stek i mycket smör med skinnsidan nedåt. När de är nästan helt genomstekta vänder du dem 30 sekunder och steker lite på köttsidan också.

Lägg allt på tallriken, klicka på lite extra majonnäs och toppa med dill. Bor du på östkusten funkar panerad smörstekt strömming lika bra.

Till denna salta och feta fisk med syrliga tillbehör passar ett torrt och friskt vitt vin utan fatkaraktär bäst, men ett rosévin eller en god lager med medelhög beska blir också ett bra alternativ.