Bourgogne Chardonnay Les Fortunés

  • 2017
  • Maison Chanzy
  • Frankrike, Bourgogne

229 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 75545

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Finessrikt och fräscht, men druvtypisk karaktär av krunchiga gröna äpplen och citrus, tillsammans med balanserade ekfatstoner och rökig mineralitet.

Tillverkning

De hela klasarna pressades långsamt och försiktigt, och musten klarifierades med gravitation. Alkoholjäsningen ägde sedan rum i äldre franska ekfat om 350 liter i sval temperatur, och enbart naturlig jäst användes.

Lagring

Vinet lagrades i samma ekfat som de jästes i under 10 månader, och efter slutlig blend så lagrades det ytterligare 5 månader i ståltankar för att harmoniera innan buteljering.

Passar till

Fiskgryta med vitt vin och grädde, eller en yngre Comté.

Information

Maison Chanzy är i nuläget den största vingårdsägaren i Côte Chalonnaise och den näst största vingårdsägaren i Bouzeron. De har länge strävat efter att höja just den appellationens status, och familjen Chanzy var tongivande i arbetet som skulle leda till födseln av AOC Bouzeron. Detta är den enda appellation i Bourgogne där enbart den vita druvsorten Aligoté är tillåten, och detta har alltid varit en av hörnstenarna i Chanzys produktion. Deras bästa exempel på detta är det vingårdsbetecknade Bouzeron Monopole Clos de la Fortune, vilket kommer från en 3,75 hektar stor vingård som de är ensamma ägare till. Utanför Bouzeron så har de lyckats samla på sig mark över hela Bourgogne, och idag uppgår domänens egendomar till hela 80 hektar. Sammanlagt gör de vin i 40 olika appellationer, varav 11 är klassade som premier cru och 13 som grand cru.