Chassagne-Montrachet Clos de la Maltroye

  • 2018
  • Domaine Jean-Noël Gagnard
  • Frankrike, Bourgogne

799 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 90059

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Rikt vin med en mogen fruktprofil tack vare den rika årgången, men fortfarande utan att tappa sin precision, friskhet och mineralitet. Ekfaten bidrar med kryddiga toner, men dominerar inte, och helhetsintrycket är trots vinets ungdom harmoniskt, balanserat och långt.

Tillverkning

De handskördade druvorna pressades varsamt som hela klasar, för att undvika extraktion av bitterämnen från skalen. Musten fick sedan klarna genom att sedimenten sjönk till botten av ståltankar under en period på cirka 48 timmar, så kallad débourbage. Alkoholjäsningen inleddes sedan utan någon tillsatt jäst i franska ekfat om 228 liter, där cirka 35% var nya. Efter avslutad malolaktisk jäsning fick vinerna lagras vidare i samma ekfat.

Lagring

Vinet lagrades i ekfaten 18 månader på sin jästfällning innan slutlig buteljering.

Passar till

Krämig mac 'n' cheese med lagrad Comté.

Information

Sedan 1989 är Jean-Noël Gagnards dotter Caroline Lestimé ansvarig för vinerna på domänen, och hon har valt att driva regionens komplexitet ännu längre än sin pappa. Ett av hennes första beslut var att börja buteljera alla egendomens 1er Cru-lägen separat, istället för att enbart producera en buteljering av Chassagne-Montrachet 1er Cru. På detta sätt så vill hon belysa de distinkta skillnaderna mellan de olika vingårdarna och deras respektive terroir. En sådan ambition förutsätter givetvis att vingårdarna sköts på ett hållbart sätt, och därför jobbar Caroline ekologiskt och enligt biodynamiska principer sedan tidigt 2000-tal. 2011 fick man även sin ekologiska certifiering.