Gabriëlskloof Amphora Sauvignon Blanc

  • 2018
  • Gabriëlskloof
  • Sydafrika, Western Cape

199 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 79197

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,3 %

Vita torra viner

Karaktär

Öppen och intensivt aromatisk doftkaraktär med toner av vit persika, citrus och svartvinbärsblad. Munkänslan är frisk och komplex, med zestig syra och lång finish.

Tillverkning

Hälften av frukten pressades varsamt i hela klasar, för att undvika extraktion av bitterämnen. Musten naturjästes sedan och lagrades i amforor i 10 månader innan slutlig buteljering.

Passar till

Sallad med grillad pulpo och aioli.

Information

I nuläget har Gabriëlskloof runt 60 hektar med vingårdar, och man gör viner i tre olika serier. Estate Range är tänkt att vara en instegsserie som ska presentera firmans stil, där fokus ligger på att göra viner som kan drickas unga utan att för den sakens skull tumma på hantverk och kvalitet. Landscape Series är å andra är tänkt att vara mer terroir-inriktad, och där vill man visa upp särarten i individuella växtplatser runtom i Overberg. Slutligen produceras även en Reserve Range, där mer experimentella viner produceras i begränsade upplagor. Sedan 2015 är ansvarig vinmakare för Gabriëlskloof Peter-Allan Finlayson, som även ligger bakom vinerna från sin egen firma Crystallum. Hans approach går helt i linje med ägaren Bernhard Heyns hållbarhetstänk och vinmakningen görs med så få och små interventioner som möjligt, allt för att låta vinerna uttrycka sig själva och sina olika ursprung på bästa sätt.