Gabriëlskloof Magdalena

  • 2016
  • Gabriëlskloof
  • Sydafrika, Western Cape

299 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 71636

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Karaktärsfullt och druvtypiskt, med toner av svartvinbärsblad, citrus och apelsinblomster. Vinet är texturerat tack vara sin tid på jästfällningen, med ackompanjerande kryddighet, fyllig munkänsla och pigg syra.

Tillverkning

De hela klasarna pressades varsamt, och alkoholjäsningen för både Sémillon och Sauvignon Blanc ägde rum i äldre franska ekfat om 400 och 500 liter, med enbart druvornas naturliga jäst.

Lagring

Vinet lagrades cirka 10 månader på sin jästfällning i ekfat, och 20% lagrades under samma tid i amfora.

Passar till

Gazpacho med surdegskrutonger, olivolja och mynta.

Information

I nuläget har Gabriëlskloof runt 60 hektar med vingårdar, och man gör viner i tre olika serier. Estate Range är tänkt att vara en instegsserie som ska presentera firmans stil, där fokus ligger på att göra viner som kan drickas unga utan att för den sakens skull tumma på hantverk och kvalitet. Landscape Series är å andra är tänkt att vara mer terroir-inriktad, och där vill man visa upp särarten i individuella växtplatser runtom i Overberg. Slutligen produceras även en Reserve Range, där mer experimentella viner produceras i begränsade upplagor. Sedan 2015 är ansvarig vinmakare för Gabriëlskloof Peter-Allan Finlayson, som även ligger bakom vinerna från sin egen firma Crystallum. Hans approach går helt i linje med grundaren Bernhard Heyns hållbarhetstänk och vinmakningen görs med så få och små interventioner som möjligt, allt för att låta vinerna uttrycka sig själva och sina olika ursprung på bästa sätt.