Adegas Terrae

Adegas Terrae är en ung och dynamisk bodega som grundades i Galicien av det äkta paret Marcos Cid Cid och Sara Fernández de Ana Grela så sent som 2017. Båda hade då lång erfarenhet från vinbranschen. Trots att Galicien är en av Spaniens svalaste regioner är de få ställen som är hetare i vinvärlden. Idag förfogar firman över 33 hektar vingårdar fördelade över de fem appellationerna i Galicien: O Ribeiro, Monterrei, Ribeira Sacra, Valdeorras och kronan på verket – Rías Baixas. Filosofin är att lyfta fram de lika ursprung som finns inom Galicien med personliga, men ursprungstypiska uttryck.

Vår första lansering kommer från egendomen i Rías Baixas, som omgärdar vineriet och består av sex hektar sydligt sluttande vingårdar som avgränsas av floden Rio Miño.

Appellationen Rías Baixas är med sina mineralrika jordar och sitt svala klimat erkänd som ett av världens främsta vitvinsområden.

Druvan som regerar i Rías Baixas heter albariño och känns igen på sina små klasar och sitt tjocka skal. Vinerna är aromatiska, har naturligt hög syra och en mineralisk sälta. Det är ovanligt att vinerna fatlagrade, men vissa av vinerna kan få extra komplexitet och fyllighet från lagring på jästfällningen.

Rias Baixas är Galiciens västligaste vinområde och ligger precis längs atlantkusten. Det är med andra ord föga förvånande att dessa mineralsalta viner går som handen i handsken med allsköns skaldjur.