Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Château Luchey-Halde i Bordeaux-distriktet Pessac-Léognan har i sin nuvarande skepnad funnits sedan 1999, vilket i kontexten av klassiska franska vinregioner måste anses vara en väldigt kort tid. Men egendomen saknar dock inte historia, och vinrankor var planterade redan på romartiden. Genom an allt snabbare urbanisering så försvann många egendomar, och detta hade kunnat hända även Luchey-Halde om inte det franska försvarsministeriet köpt slottet på 1920-talet med syfte att använda det som träningsbas. Detta ledde till att slottet och markerna fick vara kvar, och när den franska armén 1999 skulle sälja egendomen så nappade Bordeaux Science Agro (den nationella skolan för agronomi) och återställde vingårdarna till att återigen producera vin.
Luchey-Halde förfogar över 23 hektar, varav 19 hektar är vinodlingar. Innan återplanteringarna utförde Bordeaux Science Agro en djupgående analys av jordmånerna, och har på så sätt kommit fram till den optimala distributionen av de tillåtna druvsorterna baserat på vilken typ av jord de passar bäst i. Man fann också att jordens kvalitet gjorde att det fanns potential att göra vin av mycket hög klass, och ett ambitiöst planteringsprogram togs fram. Det baserades på täta planteringar, noggranna förberedelser av jorden och hänsyn för miljön. I och med att möjligheten fanns att bygga upp vinproduktionen från grunden så kunde mycket fokus läggas på att skapa hållbara lösningar gällande återvinning, vattendistribution och energianvändande, så att Luchey-Halde skulle kunna gå från att vara övergivet till att bli en modell för framtiden.