Domaine Barge

När Gilles Barge började jobba med sin pappa och sin farbror i familjefirman Domaine Barge i Ampuis 1979 så var han först i byn att ha studerat sig till en examen i enologi. Han var som många andra imponerad över den historiska och mycket framgångsrika årgången 1976, och med stor insikt i regionens potential såväl som domänens arbetssätt, filosofi och historia hade han en unik möjlighet att implementera nya och innovativa tankegångar utan att tumma på familjens långtstående ideal. Domaine Barge hade dock aldrig varit främmande för nytänkande, och var exempelvis den första producenten i Côte Rôtie att börja buteljera domänviner redan 1929.

Från det att han anslöt sig till firman tills dess att han tog över driften 1994 så såg Gilles, precis som sin pappa, i grund och botten domänen som traditionell, med betoning på användandet av hela druvklasar och stjälkar under jäsning och maceration, och långa lagringar i mestadels neutrala äldre och större ekfat. Men han såg även möjligheten att utveckla dessa klassiska tekniker ytterligare, till exempel genom att kraftigt minska användandet av sulfiter, och att helt avstå från klarning och filtrering av vinerna. Allt detta skulle tillsammans tjäna för att förstärka vinernas känsla av ursprung.

Som en utveckling av denna filosofi började Gilles så fort han tog över driften av domänen att buteljera det enskilda vingårdsläget Côte Brune. Fram till dess hade vinet härifrån alltid blandats med andra vingårdslägen för att göra en klassisk Côte Rôtie-blend.

Gilles var dock övertygad om potentialen och de unika uttrycken i de individuella lotterna, och hans buteljering av Côte Brune fick snabbt en trogen skara följare. 2009 släpptes sedan som första årgång det andra vingårdsspecifika vinet Le Combard, efter att Gilles i mer än 10 år arbetat med att återställa de gamla nedgångna terrasserna och installera en rälsbana för att underlätta arbetet i de oerhört branta sluttningarna.

I nuläget producerar Domaine Barge 5 olika Côte Rôtie-viner från 5,7 hektar med i snitt 50 år gamla vinrankor, men brukar även 1,5 hektar i Saint Joseph och 1 hektar i Condrieu. Denna storlek passar en så detaljstyrd producent som Gilles mycket bra, då det hårda arbetet i vingårdarna tar upp mycket tid och energi. Till sin hjälp har han dock sin son Julien, som givetvis är tänkt att föra familjens dedikerade arbete in i framtiden.