Domaine Latrille

Château Jolys saga började 1936, men det när Pierre-Yves Latrilles förskaffade sig egendomen vid Pyrenéernas fot som utvecklingen till en av de främsta egendomarna inom appellationen Jurançon verkligen tog fart. När han tog över egendomen var det mesta vilt landskap och han började sitt arbete med att utveckla dessa till Jurançons största privata egendom. Då egendomen omfattar 32 hektar vingårdar är det tydligt att det är småskaligt som gäller i detta avlägsna distrikt...

Vingårdarna är planterade i branta sluttningar i en amfiteater som vetter i en sydlig och sydvästlig riktning och ger en panoramavy av Pyrenéerna. Druvgården är uteslutande planterad med de lokala druvsorterna Gros och Petit Manseng och terroiren är känd som Chapelle de Rousse.

Mer specifikt är några av de utmärkande dragen för Château Jolys terroir en hög densitet i vingården och med ganska högt uppbundna rankor, minst 90 cm ovanför marken, för att skydda mot frostskador under våren. Det finns en mild influens från Atlanten som ger ett jämnare klimat och en tillräcklig nederbörd i en annars väldigt torr del av Frankrike. Väldigt långa och soliga höstar som sträcker sig ända in i december med en hög variation i dygnstemperatur vilket ger druvor med en hög fenolisk mognad samtidigt som den stålhårda syran bibehålls och ger viner med hög fräschör. Foehnvinden spelar också stor roll då den sveper genom egendomen och torkar snabbt upp eventuellt regn vilket förhindrar röta och svampsjukdomar.

1999 anslöts sig Pierre-Yves dotter Marion till familjeföretaget och idag drivs egendomen av dotterdöttrarna Camille och Claire. Camille har hand om den finansiella och marknadsmässiga delen medan Claire ansvarar för vingårdarna vinmakningen.