Domaines Lupier

Domaines Lupier är en av Navarras mest omtalade producenter och är resultatet av Enrique Basartes och Elisa Úcars passion för vinrankor, jordmån och vin. De två viner som egendomen producerar kommer från 27 små vingårdar om 17 hektar högt belägna mellan 400 och 750 meter över havet. Druvan som de uteslutande fokuserar på är Garnacha, som nu upplever en renässans i Spanien och på många andra håll i världen.

Innan grundandet av Domaines Lupier 2006 arbetade Enrique för bodegor över hela Spanien under 15 år medan Elsa hade tolv års erfarenhet från vinbranschen och en examen i ekonomi och affärsadministration.

Ambitionen med Domaine Lupier är att fånge ett genuint uttryck av Garnacha från Navarra och vingårdarna de använder sig av visar att druvan har en lång och genuin historia i Navarra då de äldsta vinrankorna är planterade 1903. Snittåldern på rankorna är närmare 80 år.

Med en så imponerande grund från vingårdarna handlar arbetet i vineriet om att få fram det främsta av druvorna och inte dölja vingårdarna bakom för hård hantering av druvorna genom vinmkaningsmetoder. Jäsningen sker i ståltankar med en maceration om 20-25 dagar. Lagring på franska ekfat om 300 till 1 500 liter och arbetet i vineriet följer månens cykel. Tanken är att ge växtplats och druvsort en chans att skina genom vinmakninstekniker som backar upp, snarare än tar rampljus från terroirbudskapet.