Lidia Berlingieri

Nära staden Ancona, i provinsen Marche på italienska östkusten äger Lidia Berlingieri tillsammans med sin man Piervittorio Leopardi Dittajuti vingårdar omfattande omkring 45 hektar. Marche har en dokumenterad vinproduktion som sträcker sig över 3000 år tillbaka i tiden, och familjen Leopardi Dittajuti har traditionellt varit aktiva i regionen i många generationer. Men med Lidia och Piervittorio i spetsen har det skett omfattande förändringar sedan de tog över driften i mitten av 1980-talet. Paret upplevde att vinerna som gjordes var för rustika och gammeldags i sin stil, och de såg ett stort behov av att modernisera produktionen och därmed föra in vinerna i en kontemporär kontext.

För att bredda produktionen och skaffa ett större urval av druvor att jobba med så investerade de i nya vingårdslägen, och fokus kom snart att ligga på den kustnära appellationen DOC Rosso Cònero, där de nu odlar 14 hektar. I denna regions utpräglade medelhavsklimat har den sent mognande röda druvsorten Montepulciano goda förutsättningar, och då Berlingieris vingårdar ofta har sydlig exposition så uppnår de allt som oftast en mycket god fruktmognad i kontrast med mycket annan Montepulciano odlad i mindre fördelaktiga lägen. Domänen är även under konvertering till ekologisk odling, och detta tillsammans med generellt lägre skördeuttag än vad som är normalt i regionen ger vinerna fint djup och god koncentration.

För att ytterligare höja kvaliteten på produktionen så har man även satsat på att modernisera själva vinmakningen. Dels har ett nytt vineri med tillhörande källare byggts, där stort fokus lagts på modern, hygienisk utrustning och försiktig vinmakning. Forskning har gjorts kring vilka jäststammar som används till vinmakningen för att bibehålla så mycket som möjligt av renheten i Montepulcianos typiska aromatik och fruktprofil, och låta mogen körsbärsfrukt och örtighet komma fram utan att framhäva för mycket gröna toner och bitterhet. Man har även som konsulterande enolog anlitat Riccardo Cotarella, som med sin långa erfarenhet och stora expertis flera gånger vunnit pris som Italiens bästa vinmakare.