Quinta da Mariposa

Efter att ha jobbar med några av de bästa vinproducenterna i regionen Dão i centrala Portugal så kände enologen Lúcia Freitas att hon tillskansat sig nog mycket erfarenhet och självförtroende att starta sin egen firma. Hon återvände till sin familjs egendom i byn Terras de Senhorim för att grunda Quinta da Mariposa med utgångspunkt att göra viner som dels skulle visa hennes respekt för den långa tradition av vinmakande som går att finna i Dâo, och dels dela med sig av sin ambition att skapa viner från hållbart odlade vingårdar som belyser den enorma kvalitetspotential som står att finna i lokala druvsorter som exempelvis Jean, Encruzado, Tinta Roriz och Touriga Nacional.

Platsen där Quinta da Mariposa nu ligger ägdes tidigare av Lúcias farfar, och i linje med hennes vilja att bevara tradition och utveckla kvalitet liknar delar av domänen mer en trädgård än en traditionell vingård. Man använder sig av täckgrödor och blommor som ett sätt att härbärgera nyttodjur och insekter istället för att använda bekämpningsmedel, men även för att skydda mot erosion och för att förhindra att den lilla mängd vatten de får som nederbörd hålls inne i de magra jordarna snarare än att dunsta bort. Tanken är att allt de gör i vingårdarna ska ingå i en typ av integrerat skyddssystem, påverkan på miljö och hälsa ska vara minimal. Som Lúcia själv säger: "vi har haft turen att födas på en plats som vi älskar, eller så är det för att vi är födda här som gör att vi älskar platsen". En respekt och passion som blir tydlig i hantverket kring både odling och vinmakande.