Tenuta Iovine

Familjevineriet Iovine är nu inne på sin fjärde generation sedan de grundades 1890, vilket gör dem till det äldsta familjevineriet på halvön Sorrentino. De ursprungliga 20 000 flaskor per år som vineriet producerade har nu vuxit till närmare 500 000 och de äger 15 hektar vinodlingar på Sorrentino, Irpinia och Benevento, men sköter även om vingårdarna för ett antal odlare av vilka de sedan köper druvorna vilket speciellt på Sorrentino är en stor hjälp då vinodlingarna där är extremt fragmenterade och små.

Vingårdarna på Sorrentino-halvön har en vulkanisk jordmån och är planterade i terrasser på mycket branta sluttningar med upp till 45° lutning. På grund av de branta vingårdarna sker nästan all skörd för hand även om ett par mulor också används. Vingårdarna är omkring 50 år gamla och då phylloxera inte kan överleva i dessa jordar planterade på sina egna rotstockar, något som bara är möjligt på ytterst få platser över hela världen. Uppbindningsmetoden är huvudsakligen den traditionella Pergola Sorrentina, som innebär att rankorna binds högt upp och skördas underifrån.

Iovine arbetar uteslutande med lokala druvsorter som Aglianico, Piedirosso, Sciascinoso, Greco, Fiano, Falanghina och Caprettone. Antika druvsorter som funnit sitt främsta uttryck i Kampaniens vulkaniska jordar.