Tenute Orestiadi

Tenute Orestiadi grundades 2008 i byn Gibellina Nuova på västra Sicilien som ett samarbetsprojekt mellan kulturstiftelsen Fondazione Orestiadi och vinkooperativet Cantine Ermes. Fondazione Orestiadi hade sedan flera år tillbaka arbetat med kulturella aktiviteter som påbörjades efter att en stor jordbävning 1968 ödelagt ett flertal byar och städer i området, och då de såg på den lokala vinproduktionen som en del av kulturarvet så kändes ett samarbete med Cantine Ermes logiskt.

Tenute Orestiade lägger stor vikt vid att framhäva inhemska druvsorter, och odlar utöver de välkända Nero d'Avola och Grillo även bland annat Perricone, Zibibbo och Cataratto. Man jobbar också mycket med att identifiera de specifika jordmåner som är bäst lämpade till de individuella druvsorterna.

Sedan starten så har Tenute Orestiadi vuxit till cirka 120 hektar egna odlingar med en total produktion på runt 1.2 miljoner flaskor, och anses som en nyckelproducenterna i regionen. De flesta av vingårdarna ligger i Belìce-dalen och kring Trapani, men sedan en tid äger man även vineriet La Gelsomina på Etna där produktionen utöver stilla viner också inkluderar mousserande viner gjorda enligt Metodo Classico-metoden.

Som ett ytterligare sätt att kommunicera kring vinerna och regionen så arrangerar Tenute Orestiadi tillsammans med Cantine Ermes sedan 3 år tillbaka Scirocco Wine Fest, där fokus läggs på det unika i Medelhavets musik, konst- och vinkultur.