Terrers Corpinnat Brut Nature

  • 2017
  • Recaredo
  • Spanien, Penedès

299 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 84023

Sortiment Systembolagets beställning

Alkoholhalt 12,0 %

Mousserande viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Elegant och fokuserat vin, med frisk, mineraldriven syra och fint intensiv mousse. Smakprofilen är komplex och innehåller citrus, vit persika, hasselnötter, brioche och rök, och avslutet är långt och nyanserat.

Tillverkning

Druvorna pressades som hela klasar, och de olika druvsorterna fick spontanjäsa separat. En mindre proportion av vinet fick jäsa i ekfat för att öka komplexitet och ge struktur. Efter blend påbörjades den andra jäsningen på flaska under naturkork, och den totala lagringen varade i 35 månader. Degorgeringen gjordes för hand i november 2020 utan att frysa jästpluggen, och ingen dosage tillsattes innan den slutliga korken sattes dit.

Lagring

Vinet lagrades på flaska i 35 månader på sin jästfällning innan degorgering.

Passar till

Tataki på gulfenad tonfisk med hasselnötsvinägrett och surdegskrutonger

Information

Recaredo äger fyrtiosex hektar med vinodlingar i distriktet Alt Penedès utanför Barcelona, och produktionen består i dagsläget uteslutande av de inhemska druvsorterna Xarel:lo, Macabeu, Monastrell och Parellada. Man har även länge arbetat enligt biodynamiska principer, och de var den första producenten i Penedès att få den certifieringen. 2018 valde Recaredo även att lämna DO Cava för att istället ansluta sig till organisationen Corpinnat, då de ansåg att kvalitetsambitionerna här var betydligt mer i linje med hur de själva jobbade.