The Tilbury Chardonnay

  • 2018
  • Murdoch Hill
  • Australien, Adelaide Hills

379 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 96203

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Elegant mineraldrivet och komplext, med toner av grönt äpple, grapefrukt, limeblad, våt sten och flintrök. Medelfyllig munkänsla med hög, frisk syra, grepp och välbalanserad krämig textur.

Tillverkning

Druvorna handskördades och merparten av de hela klasarna pressades varsamt. Resterande druvor jästes hela. Musten fick spontanjäsa i äldre franska ekfat, och för att bevara skärpan i syran så fick enbart en liten proportion av vinet genomgå den malolaktiska jäsningen. Vinet lagrades vidare i ekfat fram tills buteljeringen, som gjordes utan filtrering och klarifiering.

Lagring

Vinet lagrades i 12 månader på sin jästfällning i en mix av små och stora äldre ekfat. Försiktig batonnage utfördes under lagringen.

Passar till

Till smakrika fiskrätter, halstrade skaldjur och kyckling.

Information

The Tilbury är en del av Murdoch Hills Artisan-serie där alla viner har fått namn efter olika hästdroskor som reflekterar stilen på vinet, detta som en hyllning till deras farfar som var en passionerad samlare av just hästdroskor. En Tilbury är en öppen droska med stora hjul, vilket gör den både lätt, snabb och ibland farlig.