Turo d'en Mota Corpinnat Brut Nature

  • 2007
  • Recaredo
  • Spanien, Penedès

1 101 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 93400

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Alkoholhalt 11,5 %

Mousserande viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Ett mycket komplext, djupt och koncentrerat mousserande vin med doft av mogna gula äpplen och plommon tillsammans med kryddor och en viss rökighet. Munkänslan är fyllig och strukturerad, med mycket välintegrerad mousse och kalkstensmineralitet in i ett mycket långt avslut.

Tillverkning

Druvorna pressades som hela klasar, och efter klarifiering genom sedimentering fick musten spontanjäsa. Jäsningen ägde rum på ekfat. Efter blend av faten påbörjades den andra jäsningen på flaska under naturkork, och den totala lagringen varade i 145 månader. Degorgeringen gjordes för hand utan att frysa jästpluggen, och ingen dosage tillsattes innan den slutliga korken sattes dit.

Lagring

Vinet lagrades 145 månader i flaska på jästfällningen innan degorgering.

Information

Recaredo äger fyrtiosex hektar med vinodlingar i distriktet Alt Penedès utanför Barcelona, och produktionen består i dagsläget uteslutande av de inhemska druvsorterna Xarel:lo, Macabeu, Monastrell och Parellada. Man har även länge arbetat enligt biodynamiska principer, och de var den första producenten i Penedès att få den certifieringen. 2018 valde Recaredo även att lämna DO Cava för att istället ansluta sig till organisationen Corpinnat, då de ansåg att kvalitetsambitionerna här var betydligt mer i linje med hur de själva jobbade.