Urlar Pinot Noir

  • 2020
  • Urlar
  • Nya Zeeland, Wairarapa

149 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2138

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Vegan

Karaktär

Elegant och mörkfruktig Pinot Noir, med mogna hallon, mörka körsbär, torkade örter och rostade kryddor i doften. Munkänslan är fokuserad och smakrik, med syrlig fräschör och mjuka tanniner tillsammans med en smakprofil av mörka bär, kryddighet och cederträ in i ett balanserat avslut.

Tillverkning

De handskördade druvorna krossades försiktigt och fick kallmacerera innan alkoholjäsningen påbörjades. Varje vingårdslott fick jäsa separat i temperaturkontrollerade ståltankar, och en varsam manuell nedtryckning av skalmassan utfördes för att tillgodose en mjuk extraktion av färg och tanniner.

Lagring

Vinet lagrades i 10 månader på franska ekfat om 225 liter, där 45% var nya, 25% 2 år gamla och 30% 3 år gamla, innan den slutliga buteljeringen gjordes utan klarifiering eller filtrering.

Passar till

Pizza al Funghi

Information

Urlar är det keltiska ordet för ”Jorden”, vilket i detta fall är passande på flera sätt. Grundarna till Urlar Estate, Angus och Davina Thomson, kommer urpsrungligen från Skottland, och Urlar är utöver namnet på den vinfirma de startade även namnet på en av de platser där Angus lekte som barn. År 2005 emigrerade paret till Nya Zeeland efter att Angus fått ärva ett stycke land från en av sina farbröder, och inspirerad av omgivningarna som kom de att plantera vinrankor. Urlar ligger i Gladstone, som är en del av regionen Wairarapa på sydkusten av Nya Zeelands norra ö. Här är specialiteten framför allt Pinot Noir, men även Riesling, Pinot Gris och Sauvignon Blanc produceras med goda resultat. I nuläget odlar Urlar vin på drygt 30 hektar där allt är ekologiskt certiferat och arbetas enligt biodynamiska principer.