Quaffable Wines


Vi på Quaffable Wines anser att vin främst är en dryck att njuta av
och vi gillar framförallt viner du gärna dricker mer än en sipp av.
Det engelska ordet quaffable saknar visserligen ett motsvarande
svenskt ord, men skulle närmast kunna beskrivas som klunkbart.
Med detta menas inte viner som endast dricks i stora mängder för
alkoholens skull utan viner som njuts i rejäla munnar för dess smak.


Små partier 8 april

6000 flaskor av Airlie Bank Gris on Skins lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 8 april.

Airlie Bank är den mer experimentella serien från Punt Road Wines och vinmakaren Tim Shand. Gris on Skins är gjort på pinot gris där hälften fått jäsa som hela klasar under 4 dagar och hälften avstjälkats. Det ger ett vin som både uttrycker de mer komplexa aromerna från delen som jäst i hela klasar, men också precisionen och fräschören från de avstjälkade druvorna.

Det är ett orangevin med toner av hallon, körsbär och apelsinzest. Vinet har en "vuxen" amaro-bitterhet i avslutet och struktur från skalkontakten finns, men balanseras väl mot den pigga fruktigheten.


Vinet blir ditt för 159 kr och hittas på den tillfälliga hyllan.

 

TILL VINET

Små partier 8 april

Creation Wines blev utsedda till världens tionde bästa vingård 2021 och nu har vi äran att lansera deras Reserve Chardonnay på den tillfälliga hyllan åter en gång!

Creations grundare och ägare Jean-Claude och Carolyn Martin kommer båda från familjer som varit långvarigt involverade i vinbranschen, om än från två olika delar av världen. Carolyn Martin kommer från Sydafrika och Jean-Claude kommer ursprungligen från Neuchatel i Schweiz. Creation ligger i Hemel-en-Aarde i Walker Bay och vingårdarna är belägna på i snitt 350 meter över havet.

1200 flaskor av Creation Reserve Chardonnay 2020 finns på den tillfälliga hyllan och om det inte finns i din butik kan du enkelt beställa det på Systembolagets hemsida. 189 kr.

 

 

TILL VINET

 

Små partier 23 mars

Ett av våra senaste tillskott i portföljen är vinerna från Bodegas Luis Pérez. 

Bodegas Luis Pérez som drivs av Willy Pérez har som ambition att återigen rikta strålkastarna mot enskilda vingårdslägen i Jeréz, på grund av att de anser att detta gått förlorat i och med större industrialisering och större fokus på volymproduktion. De är särskilt intresserade av historiska vingårdslotter, som de ser som motsvarigheter till Premier och Grand Cru-mark i Bourgogne, och de unika uttryck dessa bidrar med till vinerna.

Beroende på vilka druvsorter som används och årgångarnas specifika förutsättningar används en mängd olika experiment i vinmakningsprocessen. Den gamla och arbetskrävande Asoleo-metoden, där druvorna torkas delvis på stråmattor för att koncentrera smak och sockerhalt, används för att inte behöva fortifiera vinerna, sida vid sida om moderna temperaturkontrollerade ståltankar. Allt för att vinerna ska visa på regionens särart och höga kvalitetspotential.

Den 25 mars lanseras deras Caberrubia Fino Carrascal på den tillfälliga hyllan. 640 flaskor à 249 kr.

 

TILL VINET

Vill du ta emot inspirerande nyhetsbrev från oss?

Lär känna våra producenter och deras viner. Få inbjudningar till winemakers dinners och andra evenemang som vi anordnar. Inspireras av goda recept och om klassiska och oväntade kombinationer av mat och dryck. Fördjupa dig inom vinkunskap. Få tips om våra nyheter i fasta sortimentet och beställningssortimentet och säkerställ att du inte missar våra exklusiva nyheter på Systembolaget.

Behöver du fler anledningar att registrera dig för att få vårt nyhetsbrev?

Fyll i din epostadress i fältet nedan.

Våra producenter

 Vinner ekologiskt och biodynamiskt vin i längden?

Att ekologiskt jordbruk är på stark frammarsch lär inte ha undgått speciellt många. Utbudet av ekologiska produkter tillgängliga för oss konsumenter blir också allt större. Få typer av jordbruk har anammat det ekologiska tillvägagångssättet på samma skala som vinodling, där vi de sista 10 åren sett en enorm tillväxt. Den totala arealen av ekologiskt certifierade vingårdar uppgår i dagsläget till runt 400 000 hektar globalt, vilket är en ökning på kring 250 % sedan 2010. Det utgör ungefär 5,5 % av världens vingårdar, jämfört med att motsvarande siffra för alla typer av jordbruk globalt uppgår till 1,5 %.

Vissa producenter tycker att en ekologisk certifiering är en bra start men att det går att ta det ett steg längre. Detta genom att utöva det som kallas biodynamisk odling. Här ses hela gården som en enhetlig organism och alla delar behöver vara i balans med varandra.

Ett argument som ofta använts mot ekologisk vinproduktion är att den skulle vara dyrare än konventionell produktion, men är det verkligen så?


LÄS MER

 

 

VÅR HISTORIA

Quaffable Wines

Med bara några år på nacken är Quaffable Wines redan ett etablerat namn på den svenska vinmarknaden och blev som yngsta importör någonsin tilldelad utmärkelsen Årets Importör av Allt om Vin på årsdagen två år efter starten. Detta är något vi är enormt stolta över, men också något som gör oss ödmjuka och som sporrar oss att fortsätta ligga i framkant, både vad gäller att hitta prisvärda folkliga favoriter och att hitta de gömda skatterna för mer kräsna och nyfikna finsmakare. En sak förenar dock alltid de viner som vi säljer - de är viner man gärna tar en sipp till av. Quaffable har ingen direkt översättning på svenska men översätts närmast som klunkbart och det är något förenklat precis det vi står för - klunkbara viner.

 

Läs mer