Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Bodegas Rectoral de Amandi grundades år 1991 i Galicivad, som fem år senare skulle komma att bli ursprungsregionen Ribeira Sacra. Vid grundandet var projektet huvudsakligen en familjeangelägenhet och det vineri som då byggdes var en present som grundaren Manolo Arnoyo gav till sin fru. Arnoyo hade arbetat med vinodling i regionen i många år innan detta men kunde nu äntligen producera vin för att sälja med egen etikett. Genom sin erfarenhet hade han skaffat sig en stor kunskap och förståelse för områdets potential. Han kunde därför förutse regionens positiva utveckling och etablera sig i några av de bästa vingårdarna och samtidigt knyta lokala odlare till sig innan marken och druvorna blivit mer attraktiva under appellationsstatus.
Namnet Amandi kommer från en av fem sub-zoner som i dagsläget utgör vinregionen Ribeira Sacra. Redan under romartiden var dock vinerna från Amandi väldigt högt ansedda och kallades för "det flytande guldet från floden Sil", och traditionen kring vinodling sträcker sig således mer än 2000 år bakåt i tiden. I dagsläget består Ribeira Sacra utöver Amandi av underregionerna Chantada, Quiroga-Bibei, Ribeiras do Miño och Ribeiras do Sil med en samlad vingårdsareal på 2500 hektar, cirka 5 % av Galiciens totala yta dedikerad till vinodling. Den huvudsakliga druvsorten är den röda mencía, men även mindre kända sorter som merenzao, sousón och caiño tinto odlas i viss utsträckning. På vita sidan dominerar godello, med sällskap av druvsorter som loureiro och treixadura.
I nuläget har Rectoral de Amandi drygt 140 hektar egna vingårdar och jobbar nära med cirka 300 lokala odlare, allt för att säkerställa tillgång till frukt av hög kvalitet. Vingårdarna är huvudsakligen mycket branta och helt omöjliga att kultivera med maskiner. I princip allt vingårdsarbete görs därför för hand och är bitvis rätt så riskabelt, vilket är varför man ibland kan läsa orden "viticultura heróica" – hjältemodig vitikultur – skrivna på etiketterna. Till det arbete som inte görs av människor använder man sig av får, vilka får ströva fritt i vingårdarna för att beta ogräs och tillföra naturlig gödsel. I vineriet arbetar man med en blandning av traditionella och moderna metoder. Bland annat arbetar man med en jäststam som är specifikt framtagen från de egna vingårdarnas specifika flora, vilket man definierar som en selekterad naturjäst med syfte att framhäva regionens terroir.