Bodegas Luis Pérez

Familjen Pérez har arbetat som vinodlare och vinmakare i Jeréz de la Frontera i södra Spanien i flera generationer. År 2002 bestämde de sig för att etablera sin egen bodega och Bodegas Luis Pérez såg dagens ljus. Firman grundades av Luis Pérez, som vid den tiden var professor i enologi vid universitetet i Cádiz, och som tidigare varit vinmakare hos den stora sherryproducenten Domecq. Hans son Willy Pérez var med från början och i dag är han ansvarig vinmakare. Den första planteringen som gjordes var banbrytande nog en vingårdslott med röda druvor, mitt i vad som normalt ansetts vara en region där vita druvsorter gör sig bäst. År 2011 tog de filosofin ett steg längre genom att återetablera den praktiskt taget utrotade lokala druvsorten tintilla de rota.

Bodegas Luis Pérez har som ambition att återigen rikta strålkastarna mot enskilda vingårdslägen i Jerez på grund av att de anser att detta gått förlorat i och med större industrialisering och större fokus på volymproduktion. De är särskilt intresserade av historiska vingårdslotter, som de ser som motsvarigheter till Premier och Grand Cru-mark i Bourgogne, och de unika uttryck dessa bidrar med till vinerna. Beroende på vilka druvsorter som används och årgångarnas specifika förutsättningar används en mängd olika experiment i vinmakningsprocessen. Asoleo-metoden används för att inte behöva fortifiera vinerna. sida vid sida om moderna temperaturkontrollerade ståltankar. Dessutom blandar man ibland olika årgångar för att uppnå större komplexitet. Allt för att vinerna ska visa på regionens särart och höga kvalitetspotential.

Av bodegans tre vingårdar står Balbaína för friskhet och elegans, Corchuelo för struktur och mineralitet och Carrascal för smak och intensitet. Carrascal är ansedd som en av Jeréz fyra bästa vingårdar. Terroiren karaktäriseras av den för regionen typiska Albariza-jordmånen som absorberar nederbörd och reflekterar solljus. Redan år 1414 omnämndes den som en av de bästa vingårdarna för sherryproduktion med mer än 700 hektar inhemska druvsorter, som palomino fino, pedro ximénez, albillo och cañocazo. Både sherryn och bordsvinerna från Carrascal, som El Muelle de Olaso, genomgår Asoleo-metoden. Det är en gammal och arbetskrävande teknik där druvorna torkas delvis på stråmattor för att koncentrera smak och sockerhalt. Resultatet är ett intensivt vin som präglas av en tydlig sälta som får det att vattnas i munnen.