Grosjean Frères

Familjen Grosjean har sina sina rötter i den lilla byn Fornet i den del av den nord-italienska Aosta-dalens höga bergspass som kallas Valgrisenche. De var ursprungligen framförallt uppfödare av nötkreatur, men under sommarmånaderna odlade familjen druvor och kastanjer på de mer låglänta sluttningarna för att kunna vara självförsörjande på vin under de långa vintrarna. 1969 uppmuntrades familjefadern Dauphin Grosjean att presentera sitt vin på en lokal vinutställning, där den exceptionella kvaliteten på vinerna och noggrannheten med vilken han utförde arbetet blev uppmärksammade. Efter detta började hela familjen att engagera sig i att utvidga produktionen genom att plantera fler vingårdar.

Egendomen växte till att omfatta sju hektar med vingårdsmark. Domänen ligger i byn Ollignan på gränsen till städerna Quart och Saint Christophe och inkluderar de lokalt högt ansedda vingårdarna Tzeriat, Rovettaz, Creton och Touren i Quart, samt Tzanté de Bagnère, Merletta och Castello di Pleod i Saint Christophe. Efter att inledningsvis ha arbetat med den traditionella druvsorten Petit Rouge tillsammans med lite Gamay, Pinot Noir och Petite Arvine, har familjen Grosjean nu planterat andra lokala sorter som Fumin, Cornalin, Premetta och Vuillermin. Hållbara odlingstekniker implementerades från 1975, och endast ekologiskt och organiskt gödsel används. Man använder sig heller inte av några kemiska bekämpningsmedel, då filosofin är att uppmuntra utveckling och bevarande av druvornas naturliga jäststammar för att kunna använda dessa i vinproduktionen.

I dagsläget odlar familjen Grosjean 16 hektar och gör ungefär 120000 flaskor årligen. Produktionen sköts av den tredje generation bestående av bröderna Hervé, Simon och Didier. 2011 inleddes arbetet med att som första egendom i Aosta-dalen konvertera delar av sin produktion till ekologisk odling, och vingårdsarbetet har utvecklats till att utföras enligt biodynamiska principer. Deras inställning är fortfarande i linje med farfar Dauphins, och de anser sig ha ansvaret att på ett naturligt sätt göra viner som gör de natursköna omgivningarna rättvisa.