Storm Wines

Ernst Storm kommer ursprungligen från Sydafrika och har erfarenhet som vinmakare i Stellenbosch och svalklimatsregionen Walker Bay. Han ville prova på att göra vin även på norra hemisfären och efter att ha vidgat sina vyer genom en praktik i Sierra Foothills i Kalifornien så fann han sig slutligen tillrätta i Santa Barbara County. Där upplevde han att klimatet dels liknade det han var van vid hemifrån och dels passade den typen av viner han ville göra. Han startade således Storm Wines, med fokus på klassiska uttryck av pinot noir, syrah och sauvignon blanc.

Parallellt startade hans bror Hannes Storm Wines South Africa, där han i regionen Hemel-en-Aarde fokuserar på pinot noir och chardonnay.

Första årgången av Ernst eget projekt var 2006, och då bestod den hela produktionen av sex ekfat fyllda med pinot noir och syrah. Än idag är produktionen småskalig och nu gör Storm Wines ungefär 24 000 flaskor om året. Ernst vill gärna ha det så. Om produktionen skulle bli mycket större skulle det innebära att han skulle behöva släppa kontrollen över vissa moment. Idag kan han kan sköta den största delen av vinmakningen på egen hand. Han är noggrann med detaljer och tar inga genvägar som riskerar att sänka kvaliteten på den slutgiltiga produkten.

Som många andra kvalitetsmedvetna producenter menar Ernst att grunden till vinet läggs redan i vingården. Genom att odla hållbart och kunna skörda frukt av hög kvalitet slipper man sminka över eventuella defekter i vinkällaren.