Creation Wines

Jean-Claude och Carolyn Martin kommer båda från familjer med rötter i vinbranschen, om än från två olika delar av världen. Jean-Claude kommer ursprungligen från Neuchatel i Schweiz, där hans familj ägde vingårdsmark med tillhörande vineri. De sålde sedermera av det mesta men behöll arrendet av en liten del, och därigenom tappade Jean-Claude inte kontakten med själva odlingsprocessen. Hans första kontakt med Sydafrika var under en praktik hos producenten Glen Carlou i Paarl 1995, och han insåg då att han ville spendera mer tid i landet. När han sedan kom tillbaka tre år senare träffade han Carolyn, som är brorsdotter till Peter Finlayson från den välkända firman Bouchard Finlayson i regionen Hemel-en-Aarde. De gifte sig snart, och bestämde sig för att starta upp en egen vinfirma från grunden.

Att de ville plantera rankorna själva och inte köpa en redan etablerad vingård blev tidigt bestämt, då de ville undvika de virus som mer och mer påverkade regionens produktion. Det dröjde dock en tid innan de kunde hitta rätt plats, men då Peter Finlayson visade dem en gammal fårfarm där det aldrig vuxit vinrankor så bestämde de sig att slå ner sina bopålar. År 2002 skapades således Creation i och med planteringen de första virusfria rankorna, och till dags dato är vingårdarna fortfarande opåverkade. Vanligtvis brukar man säga att det tar tre år från plantering till dess att rankorna producerar druvor av god nog kvalitet att göra vin av, men för att säkerställa kvalitet och hälsa så väntade Jean-Claude och Carolyn till 2007 innan de vinifierade sitt första egna vin. Detta sammanföll med att deras vinkällare blev färdigställd, vilket var en förutsättning för att de skulle kunna ha total kontroll över hela processen från ranka till flaska.

I nuläget odlar Creation druvor på dryga 65 hektar vinmarker i övre Hemel-en-Aarde, och vingårdarna är belägna på i snitt 350 meter över havet. De har genom den höga höjden tillsammans med många soltimmar generellt sett en lång växtsäsong med ett stort mognadsfönster för olika druvsorter, och därför jobbar de både med de traditionell burgundiska druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir och druvsorter mer förknippade med den varmare Rhônedalen, som exempelvis Grenache, Syrah och Viognier. Creation är väldigt måna om både social och miljömässig hållbarhet, och bland annat är man medlem i Biodiversity & Wine Initiative (BWI). Genom detta har de åtagit sig att försöka bevara regionens naturarv, och deltar i långsiktiga program för biologisk mångfald och hållbarhet. Creation är även en av endast nio producenter i Sydafrika som till dags dato har fått den eftertraktade EnviroWines-certifieringen, vilket är landets striktaste certifiering gällande hållbar odling.