Skål och välkommen!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Bourgogne anses allmänt vara ett av vinvärldens mest komplexa distrikt med hänseende till sin högst fragmenterade vingårdsstruktur, men minst lika komplicerat kan det vara att försöka förstå familjebanden som sätter namnen bakom domänerna. I Chassagne-Montrachet hittar vi namnet Gagnard i en mängd olika kombinationer, och släktleden är snåriga: en av döttrarna till ägaren av Domaine Delagrange-Bachelet gifte sig med Jacques Gagnard, och således skapades Domaine Gagnard-Delagrange. Jacques Gagnard hade innan detta ärvt vinmarker av sina föräldrar och i enlighet med fransk arvslag delat dessa med sin bror Jean-Noël, som i sin tur grundade Domaine Jean-Noël Gagnard.
Jacques döttrar gifte sig sedan med en Blain respektive en Fontaine, och därför kan vi se domänerna Blain-Gagnard och Fontaine-Gagnard. Sedan 1989 är det dock Jean-Noëls dotter Caroline Lestimé som är ansvarig för vinerna hos Domaine Jean-Noël Gagnard, och hon har valt att driva regionens komplexitet ännu längre än sin pappa. Ett av hennes första beslut var att börja buteljera alla egendomens 1er Cru-lägen separat, istället för att enbart producera en buteljering av Chassagne-Montrachet 1er Cru. På detta sätt så vill hon belysa de distinkta skillnaderna mellan de olika vingårdarna och deras respektive terroir. En sådan ambition förutsätter givetvis att vingårdarna sköts på ett hållbart sätt, och därför jobbar Caroline ekologiskt och enligt biodynamiska principer sedan tidigt 2000-tal. 2011 fick man även sin ekologiska certifiering.
Vinerna från domänens 9 hektar görs med traditionella metoder, och Caroline säger att hon inte velat förändra för mycket. Hon introducerade användandet av en begränsad del nya ekfat, men använder generellt aldrig mer en en tredjedel. De vita Chassagne-vinerna jäser i fat och får en kort period av försiktig batonnage, men inte så mycket så att vinerna blir tunga, och normalt sett lagras vinerna i fat i cirka 18 månader för att harmoniera. Man gör även ett fåtal röda viner, men fokus har traditionellt varit på de vita vinerna, och även deras något enklare vita Hautes-Côtes de Beaune ser jäsning i fat och nära ett års fatlagring. Kvalitet och omsorg framför allt, helt enkelt.