Aconchego da Aldeia

I den lilla byn Vila Alva i distriktet Beja, i hjärtat av Alentejo, hittar vi Aconchego da Aldeia. 

Alentejo är en inlandsregion där det, på grund av det varma klimatet, huvudsakligen produceras fruktiga röda viner med mjuka tanniner av druvor som aragonez, alicante bouchet, trincadeira och castelão.

Sedan 2010 finns här ett eget DOC för vin som jäst tillsammans med skalen i amforor, Vinho de Tahla.

På Aconchego da Aldeia finns idag 26 amforor för Talha-viner. 22 av dem är gjorda av lera, vissa framställda redan på 1800-talet och fyra är nyare, tillverkade i förstärkt betong på 1930-talet.

Idag drivs adegan av Alda Parreira, Luís Garcia, Ricardo Santos, Daniel Parreira och Samuel Pernicha. Med sitt projekt XXVI Talhas vill de hylla den traditionella talha-metoden. Sedvänjan att göra vin i leramforor introducerades av romarna för mer än 2000 år sedan och hantverket har förts vidare från generation till generation. 

Metoden utmärker sig genom att så väl druvor och skal som stjälkar läggs i amforan där vinet jäses. Skalhatten trycks ned två gånger dagligen för att fördjupa färger och smakkomplexitet. Vinet kyls genom avdunstning i den porösa leran. Efter alkoholjäsningen som vanligtvis tar 8-15 dagar har druvresterna och stjälkarna sjunkit till botten av amforan, vilket ger en naturlig filtrering av vinet. Vinho de Talha kan göras av både gröna och blå druvor.

Innan amfororna hos Aconchego da Aldeia används bestryks de med ett skyddande lager av tallkåda, bivax och olivolja som kallas för Pezga.