Oakridge

Det pågår en revolution i den australiensiska vinindustrin och allt vad vi lärt oss om vinerna härifrån ställs på sin spets. Den solmogna, koncentrerade och alkoholrika stilen som vann konsumenters hjärtan under 1980- och 90-talet har fått en motreaktion. Det är naturligtvis inte så att denna yppiga, fruktidrivna sil, som kom att definiera Australien på något vis är på väg att försvinna, men hos den unga generationens vinmakare är ledorden snarare fräschör, elegans och terroir och inom denna rörelse är Oakridge fanbärare.

Oakridge är visserligen inte ett ungt vineri, utan det grundades redan 1978, men stilmässigt hörde de aldrig hemma bland de viner som definierade Australien under 1900-talets sista årtionden. De platsar mycket bättre bland dagens finessinriktade vinmakare. När vineriet grundades var det beläget i Seville i Yarra Valley, drygt en timme från Melbourne i bil.

1998 flyttade dock vineriet till Coldstream, cirka två mil norr om Seville, och det är där de huserar än idag. Vineriet har dock byggts om och den dagens moderna byggnad, designad av australiensiska arkitekten Denton Corker Marshall, öppnade 2013. I sann australiensisk välkomnande stil är vineriet öppet för besök och huserar en väl ansedd restaurang.

Egendomen omfattar drygt 30 hektar egna vinodlingar och av familjerna D'Aloisio och Atlas. Vinmakare och chef på egendomen är fingertoppskänsliga David Bicknell, som sedan 2002 varit drivande i Oakridges allt större förfining av sina viner. 2017 belönades David med utmärkelsen Winemaker of the Year av Gourmet Traveller Wine.

Fokus hos Oakridge har alltid varit att få fram de olika uttrycken av Yarra Valley och de arbetar idag med elva olika vingårdar inom regionen. De absolut svalaste lägena på högre höjd går till chardonnay och pinot noir medan de något varmare vingårdarna närmare dalens botten är planterade med cabernet sauvignon och viognier.

Oakridge jobbar med tre olika serier för sina viner:

1. Over The Shoulder. Tanken är att vinerna i denna linje ska representera det svala klimatet i Yarra Valley likt ett kommunvin i Frankrike. Vinerna är huvudsakligen tänkta att dricka unga med ett omedelbar charm.

2. Local Vineyard Series är viner från specifika vingårdar med en exceptionell kvalitet och uttryck.

3. 864. I Oakridges högsta nivå finns speciellt utvalda delar i vingårdar, ofta med äldre vinrankor, utvalda för att ge viner med lång lagringspotential. Namnet kommer från gatunumret där vineriet ligger.