Kaiken

Kaiken är namnet på en vild gås från Patagonien som flyger över Anderna mellan Chile och Argentina. I likhet med denna fågel pendlade Aurelio Montes mellan länderna under flera år innan han år 2 000 hittade en plats att starta sitt första vineri utanför Chile i Argentinska Mendoza vid Andernas fötter.

Idag har Kaiken expanderat utanför Mendoza och har även vingårdar i Salta som de anser är den främsta växtplatsen för Torrontes. Det är dock i Mendoza huvuddelen av vingårdarna ligger och på tre olika plaster inom vinregionen. 28,5 hektar av Kaikens vingårdar ligger belägna i Vistalba i Lujan de Cuyo.

Vingårdarna här belägna 1 050 meter över havet och är huvudsakligen planterade med Malbec och Cabernet Sauvignon. Den största vingården ligger även den i Lujon de Cuyo, men i underdistriktet Agrelo. Här har Kaiken hela 70 hektarbelägna 950 meter över havet och dessa är planterade med Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah, Bonarda och Petit Verdot. Den sista vingården i Mendoza ligger i högt belägna Uco Valley och underdistriktet Vista Flores 1 250 meter över havet. Detta är den minsta av vingårdarna i Mendoaza och omfattar 16 hektar av Malbec, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Cabernet Franc.

Precis som i Chile drivs egendomen med en hög omtanke om såväl personal som land och sedan 2011 drivs vingården i Vistalba biodynamiskt.

Ambitionen är att producera högkvalitativ druvor från miljövänliga vingårdar. Varken syntetiska svampgifter eller ogräsgift används. Istället använder man sig av de klassiska biodynamiska preparaten och jobbar hårt med en rik och djup kompost. Man ser till att uppmuntra den naturliga faunan i vingården och uppmuntrar dess mångfald istället för att begränsa den.

Naturligtvis måste det hårda arbete som görs i vingården även reflekteras i vineriet och för att låta druvorna uttrycka sin fulla potential används endast jäststammar från de egna vingårdarna och all jäsning görs i cementtankar.

Genom att följa biodynamiska metoder har man märkt att den naturliga faunan med fåglar, rävar och harar har återvänt och att jorden blivit rikare på organiskt material. Man har även märkt att druvmusten har lättare att börja jäsa och att de olika druvsorterna blivit tydligare i sina uttryck. De positiva resultaten har lett till en plan om att ställa om samtliga vingårdar till biodynamisk odling inom 15 år.