Lismore

Samantha O'Keefe lämnade Kalifornien 2003 för att påbörja sin nya karriär som vinodlare och producent i Sydafrika. Med sig hade hon sin familj med två barn och sin man och de köpte en gård i avlägsna Greyton. När de flyttade dit fanns inga vingårdar i regionen överhuvudtaget, faktum är att det inte ens var en vinregion.

Att det nu blivit ett Ward, det vil säga en kvalitetsappellation för vin i Sydafrika, är helt och hållet Samanthas förtjänst då hon till dags dato är den enda vinproducenten i regionen...

Innan flytten till Sydafrika hade Samantha ingen koppling till vinvärlden utan jobbade på chefsnivå i TV-branschen, men sökte ett mer jordnära liv och den öde farmen hon köpte är verkligen en tillflykt från det hektiska livet hon lämnade. Närmaste kommersiella vingård är Gabrielskloof 55 kilometer bort. Hennes äktenskap överlevde dessvärre inte flytten och idag bor Samantha ensam på gården med sina två söner och två rejäla hundar av sydafrikansk börd.

2004 började de plantera de först druvorna på egendomen som idag omfattar 14,5 hektar vinodlingar och 2006 var den första årgången som lanserades. De druvor som finns planterade på egendomen är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Pinot Noir och Syrah, men med några nyplanteringar kommer det snart att finnas än mer vita rhônedruvor, vilka Samantha tror har enorm potential i hennes kalkrika jordar. 

Klimatmässigt är det en väldigt sval region och Samantha skördar ofta sina druvor tre, fyra veckor senare än de klassiska vinregionerna i Sydafrika.

I sin vinmakning föredrar Samantha en mer oxidativ stil och vinerna lagras oftast i ekfat, gärna av större format om 300 eller 500 liter, men hon har även en del cementtankar och amforor då hon älskar texturen dessa ger till vinet och hon är inte ensam om det då hennes viner fått en kultstatus och hyllas av tongivande kritiker som Jamie Goode, Jancis Robinson MW, Neal Martin och Tim Atkin för att nämna några riktigt tunga namn som årligen ger henne toppbetyg. Har du ännu inte upptäckt Lismore så har du en enastående upplevelse att se fram emot.