Le Fief Noir

Le Fief Noir är en domän belägen i den del av Loire-dalen som kallas Anjou Noir. Namnet kommer från den svarta skiffersten som är närvarande i jordarna i de nordvästra delarna av Anjou.

Vännerna Dominique Sirot och Alexis Soulas träffades då de båda var på Korsika för att praktisera hos en stor vinproducent. Tack vare en gemensam kärlek till Loires vita signaturdruva chenin blanc köpte de Domaine des Chesnaies i kommunen Saint-Lambert-du-Lattay och Le Fief Noir grundades 2014. Egendomen har utvecklats från 20 hektar under ekokonvertering och består nu av 30 hektar ekologiskt certifierade vingårdar

Förkärleken till chenin blanc märks även av i andelen odlade hektar, men även blå druvor som cabernet franc och den lokala druvsorten grolleau ryms i vingårdarna.

Le Fief Noirs viner är gjorda i en stil som visar vart Loire är på väg. Alexis och Dominique är två unga vinmakare som gör rena viner som framhäver druva och växtplats. Stilmässigt kan de kallas moderna i den mening att det rustika och lite jordiga uttrycket inte återfinns, men samtidigt utan att göra avkall på det som är unikt för Anjou.