Mastrojanni

Firman Mastrojanni ligger i Castelnuovo dell'Abate, i den sydöstra delen trakterna kring byn Montalcino i Toskana. Detta är en region med en djupgående vinmakartradition, och är ursprunget till de världsberömda Brunello-vinerna. Mastrojannis mark sträcker sig över 90 hektar varierade jordar, där både grus, lera, kalksten och sandsten återfinns och bidrar till komplexiteten i vinerna. Flera av vingårdarna ligger på relativt hög höjd, mellan 200 och 420 meter över havet, och de åtnjuter ett flertal olika solexponeringar och lutningar. 25 hektar är dedikerade till vinodling, och av dessa är 14 hektar berättigade till ursprungsbeteckningen Brunello di Montalcino.

Fram till 1978 då den stora firman Banfi började stora markköp så fanns det relativt få vinproducenter i Montalcino, och endast en liten del av regionen var planterad med vinrankor. 1975 såg då den romerske advokaten Gabriele Mastro Janni, som alltid varit en beundrare av den klassiska Montalcino-producenten Biondi-Santi, möjligheten att komma över potentiell vingårdsmark för att själv göra högklassig Brunello, och köpte egendomarna San Pio och Loreto. Dessa två egendomar är fortfarande i produktion, och druvorna används alltjämt till toppvinerna.

Sedan 1992 är den Montalcino-födde enologen Andrea Machetti ansvarig för produktionen. Hans främsta bidrag till Mastrojanni kan på många sätt ses som raka motsatsen till hur utvecklingen sett ut hos andra producenter, då han helt enkelt upplever att det traditionella sättet att göra vinerna är det bästa. Där många Brunello-producenter nu använder sig av nya franska barriquer och aggressiv extraktion, så vill Machetti snarare använda äldre italienska botti och mjukare macerationstekniker, allt för att framhäva elegans och känsla av terroir. Resultatet är således ett väldigt klassiskt uttryck av Brunello, och den höga kvalitetsambitionen innebär att om årgången inte anses nog bra så produceras helt enkelt ingen Brunello di Montalcino.