Ocean Eight

Chris och Gail Aylward grundade 1997 Kooyong på Mornington Peninsula och gjorde detta vineri till ett av de främsta på halvön. 2004 sålde de dock egendomen till familjen Gjerja, som även äger vineriet Port Philips och investerade hela vinsten i att skapa Ocean Eight som tar vid där Kooyang slutar. Stilmässigt känns bakgrunden från Kooyang igen, men nu med kanske ännu större betoning på fräschör och flintrökig mineralitet. I väntan på att den första skörden av chardonnay, pinot noir och pinot gris skulle bli färdig reste parets son Michael runt i Alsace, Bourgogne och Champagne för att studera vinmakning i dessa regioner vilket onekligen bidragit till den elegans som präglar vinerna. 

Egendomen drivs idag av Michael, som tydligt visar att han ärvt sina föräldrars talang och vann 2011 det mycket prestigefyllda priset "Young Gun of Wine."

Alla viner som Ocean Eight gör kommer från egendomens 17 hektar vinodlingar, som uteslutande skördas för hand med låg avkastning om 15 till 40 hektoliter per hektar. Vingårdarna med pinot gris planeterades redan 1999 så fem år innan familjen Aylward sålde Kooyang. De passade då på att köpa ytterligare vingårdar med chardonnay och pinot noir. De ligger på bördiga sluttningar mot Port Philip. 

Mornington Penninsula har ett svalt, men tempererat klimat och är en av de sydligaste vinregionerna på det australienska fastlandet. Eftersom det är en halvö omges regionen av vatten på tre sidor vilket ger ett balanserat klimat. Det svala klimatet på Mornington Penninsula gör att framförallt chardonnay härifrån präglas av en hög fruktsyra, något Michael uppskattar och han är alltid en av de första att börja skörda sina druvor.

För Michael är det av yttersta vikt att jäsa och extrahera alla olika vingårdslägen separat innan de blandas för att kunna bygga det färdiga vinet. Naturligtvis är det ett betydligt mer arbetskrävande tillvägagångssätt än att göra en blandning och vinifiera allt på en gång, men den komplexitet och balans Michael får fram genom detta tillvägagångssätt skulle inte vara möjlig på något annat vis.