Bodegas y Viñedos Ponce

Familjen Ponce har en lång historia som odlare av druvor, men det var inte förrän 2005 som de började buteljera vin under eget namn. Den stora anledningen till detta är sonen Juan Antonio Ponce Mondéjar, som ansåg att familjens ansträngningar att producera högkvalitativ frukt var alltför stor för att dessa skulle försvinna in i anonyma storvolymsviner, vilket varit fallet för mycket bobal. Det är just druvan bobal som är familjens signum och utgör lejonparten av deras odlingar.

När Juan Antonio tog över vineriet 2005 ägde familjen 17 hektar odlingar. Detta har idag vuxit till 35 hektar bobal, samt lite monastrell, garnacha, albillo och den i stort set försvunna druvan moravia agria.

Bobal-druvorna kommer från vingårdar som är mellan 35 och 80 år gamla och belägna på en höjd om 700 till 820 meter över havet. Den höga åldern på stockarna, med ett genomsnitt på 50 år, ger mindre avkastning och därmed större koncentration av olika substanser som socker, syra och smakämnen i druvorna. De högt belägna vingårdarna bidrar till ökad fräschör genom en svalare dygnstemperatur än odlingar belägna på lägre höjder.

Vingårdsarbetet är biodynamiskt och sker givetvis med största respekt för jorden. Juan Antonios mål är att ge uttryck för en region genom några vingårdar. Idag arbetar familjen med 32 olika lägen inom de olika vingårdarna vilket ger dem möjlighet att få fram väldigt olika uttryck för Manchuela och bobal.

Skörden sker alltid för hand och på morgonen i små lådor för att bevara en sval frukt och förhindra att druvorna krossas och börjar jäsa innan de når vineriet. Väl där förvaras de i ett kylrum för att få ner temperaturen i druvorna till cirka tio grader Celsius. Alla vingårdslägen vinifieras separat med så lite yttrepåverkan som möjligt och endast den naturliga jäststammen används.

Trots att Bodegas y Viñedos Ponce bara har tio år på nacken har de redan gjort ett namn för sig som Spaniens absoluta topproducent av bobal och visat vilken potential denna druva har om den behandlas med respekt.