Bass Phillip

Bass Phillip är ansedda som en av Australiens bästa producenter och placerar sig konsekvent i toppskiktet då internationella vinskribenter publicerar sina listor över landets främsta viner. Sedan firman startades och de första vingårdarna planterades i slutet av 1970-talet har fokus varit att producera viner av högsta kvalitet från varsamt och omsorgsfullt skötta vingårdar. Tonvikten ligger på pinot noir och chardonnay sedan grundaren och ägaren Phillip Jones i början av 80-talet blivit trollbunden av komplexiteten, finessen och elegansen i de stora Bourgognevinerna. Det tog honom nära 10 år att få förståelse för druvsorterna, den lokala terroiren och odlingsteknikerna för att uppnå ett resultat som var i paritet med den burgundiska stilen. Sedan tog det inte lång tid förrän vinälskare fick upp ögonen för Bass Phillip och framgångarna har avlöst varandra.

I dagsläget förfogar Bass Phillip över 14 hektar vingårdsmark. De är samtliga belägna i regionen Gippsland som ligger i delstaten Victorias sydöstra hörn, på gränsen till New South Wales. Regionen består i sin helhet av endast drygt 170 hektar vingårdar och karaktäriseras av svala temperaturer, hög luftfuktighet och djupa mineralrika jordar. Odlingsfilosofin kom tidigt att präglas av en stor respekt för natur och miljö och vingårdarna har odlats ekologiskt sedan 1993. År 2002 tog Bass Phillip sedan steget till biodynamisk odling och de använder sig varken av kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller konstbevattning. Den naturliga balansen hos vinrankorna ses som det absolut viktigaste och för att uppnå koncentration och intensitet i druvorna beskärs rankorna för att producera mycket låga skördeuttag. Endast en halv flaska vin kan göras från en ranka, vilket inte ens är hälften av delstatens genomsnittliga skördeuttag.

I vineriet är hantverket precis lika noggrant och fokuserat som i vingårdarna och allt görs för hand. Phillip Jones har inspirerats främst av den legendariske vinmakaren Henri Jayer från Vosne-Romanée och det sätt han lyckades fånga nerv, mineralitet och textur i vinerna. Sedan årgång 2020 har man dessutom tagit ett stort steg till för att ytterligare närma sig den burgundiska filosofin genom att anställa Jean-Marie Fourrier från Domaine Fourrier i Gevrey-Chambertin som chefsvinmakare. Jean-Marie delar Jones syn på både odling och vinmakning till 100 procent och har "filosofin att göra ingenting" som motto. Detta betyder givetvis inte att ingenting görs under produktionen, men tonvikten ligger på ett naturligt förhållningssätt där all förflyttning av vinet görs vi gravitation, där enbart den naturligt förekommande jästen används och där endast druvor av yttersta kvalitet tillåts komma in i vineriet. Allt med syfte att skapa komplexa och stora viner med lång lagringspotential.