Failla Wines

När Ehren Jordan grundade Failla tillsammans med sin fru Anna-Marie Failla var han redan en av de mest ansedda vinmakarna i Kalifornien. Hans karriär som vinmakare startade när han fick ett jobb hos Joseph Phelps som "källarråtta". Det var dock när han 1991 fick jobb hos Rhône-producenten Jean-Luc Colombo som hans renommé på allvar började byggas. Efter två år hos denna prestigefyllda producent återvände Ehren till Kalifornien och blev vinmakare hos såväl Neyers som Turley.

Failla grundades 1998 och det första vinet som lanserades var en Syrah. Det tog ytterligare två år innan det första vinet av Pinot Noir skulle komma. 

Under de första åren gjorde Ehren vinerna i Turleys vineri och när det var dags att skaffa sitt eget vineri var det viktigt att det låg nära Turley, då Ehren fortfarande var vinmakare där. Detta är anledningen till att Faillas vineri ligger i St Helena i Napa, trots att huvuddelen av produktionen kommer från Sonoma.

Stilmässigt ligger Faillas viner väldigt långt från vinerna Ehren gjorde hos Turley, då de sistnämnda lätt kunde nå 16,5% alkohol och fick en rejäl portion ny ek under sin mognadsfas i jämförelse med vinerna hos Failla som uteslutande jobbar med Kaliforniens svala klimat. Ehren själv såg inget problem med detta utan menade att de vingårdar Turley hade gav stora viner medan de vingårdar han själv valt att jobba med hade ett annat uttryck. Ehren var kvar hos Turley i 18 år som vinmakare innan han 2013 valde att lämna för att uteslutande fokusera på Failla.

De druvor Ehren valde att jobba med för Failla är Chardonnay, Pinot Noir och Syrah, men nu har även Zinfandel blivit en del av portföljen och med tanke på hans bakgrund hos Turley är det kanske ingen överraskning. Givetvis är den Zinfandel Ehren numera gör väsensskild från den han gjorde hos Turley och mer i linje med hans andra viner idag; sval, balanserad och precis. Failla har utmärk sig som en av flaggbärarna för svala vingårdar i Kalifornien och framförallt Sonoma, men har de senaste åren expanderat i Oregon och vi ser fram emot att få se hur de tar sig an denna terroir. Vi räknar inte med något annat än med samma mästerklass som de tagit sig an Sonoma.

"Failla is a reference point winery for the Sonoma Coast. This is as good as it gets."
— Antonio Galloni, July 2013