Montevetrano

Azienda Agricola Montevetrano är en egendom med anor från tidigt 1800-tal, men det var under 1940-talet som resan mot ett vineri började då farföräldrarna till Silvia Imparato köpte den för att odla frukt, nötter, vin och olja för husbehov. 1985 bestämde sig Silvia för att tillsammans med stjärnvinmakaren och vännen Riccardo Cotarella ta första steget som ledde till att skapa ett av Kampaniens och Italiens största viner - Montevetrano. Vinet föddes ur deras gemensamma passion för Bordeauxs främsta viner och de två hektar de ursprungligen valde att omplantera för detta projekt vittnar om detta i valet av druvsorter; cabernet sauvignon, merlot och Kampaniens egna stora rödvinsdruva aglianico.

1991 skedde den första buteljeringen av Montevetrano och det var en blygsam produktion som endast delades med nära vänner. Druvorna i denna premiärårgång var 70% cabernet sauvignon och 30% aglianico. Trots den lilla produktionen var det redan från början klart att ett nytt ikonvin sett dagens ljus. 1993 skedde den första kommersiella buteljeringen och druvsammansättningen hade då justerats något till 60% cabernet sauvignon, 30% merlot och 10% aglianico vilket varit den proportion som med mindre variationer varit bestående sedan dess.

Detta var under många år det enda vinet som egendomen producerade, men till slut fick detta supervin ett syskon i Core, som lanserades med premiärårgången 2011. Till skillnad från Montevetrano som kombinerar klassiska bordeauxdruvor med Kampaniens jordar har vi här ett vin helt dedikerat till det lokala arvet och uteslutande gjort på druvan aglianico. Ambitionen är dock inte mindre för detta nystillskott och samma rigorösa vinmakningsmetoder gör sig gällande här.  Core förstärker Azienda Agricola Montevetranos renommé som en av Kampaniens riktigt stora vinproducenter, nu bara med lite mer lokal mylla.