Castelo de Pedregosa

Castelo de Pedregosa grundades 1993 av Bartolomé Pedregosa och María del Carmen Castelo. De har sitt säte i byn Sant Sadurni d'Anoia i Katalonien, vilket är det historiska hjärtat för produktion av Cava. Bartolomé hade arbetat inom Cava-produktion för andra firmor i mer än 40 år, men hade länge haft som målsättning att en dag börja göra sin egen Cava. Tillsammans med sin fru María tog han slutligen klivet, och Cava Castelo de Pedregosa föddes på familjens gård. Till en början gjordes vinerna på köpta druvor från lokala odlare, men man har sedan dess skaffat egna vingårdar i området som nu uppgår till 26 hektar.

Även om Cava är en stor del av firmans produktion så gör man även en mängd olika stilla viner från andra delar av Katalonien, inklusive DO Penedès, DOCa Priorat och DO Catalunya. Totalt uppgår vingårdsarealen nu till drygt 70 hektar, och man tillverkar årligen runt 1,3 miljoner flaskor.

Castelo de Pedregosa inledde konvertering till ekologisk odling nästan direkt efter sitt grundande, och redan 1997 blev certifieringen klar. Inga konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel används. På gården, där familjen också bor, finns det en stor variation av vilda djur som bidrar till biodiversitet och ett balanserat jordbruk. Detta hjälper till att hålla skadedjur i schack då deras naturliga fiender är närvarande, vilket även det underlättar det ekologiska arbetet.

I dagsläget är det Bartolomé och Marías son Ruben Pedregosa Castelo som har hand om den största delen av produktionen, och han arbetar efter samma hållbarhetsfokuserade principer som sina föräldrar. Utöver att han var initiativtagare till familjens projekt i Priorat så har han även utvecklat portföljen till att innehålla allt från Cava via mer konventionella vita, röda och rosa viner till mer experimentella naturviner. Grundtanken är fortfarande att producera vin av högsta kvalitet, men att samtidigt visa på den stora mångfald av uttryck som är möjliga i Katalonien. Ett arbete som gör avtryck både lokalt och internationellt, och som inte visar tecken på att stanna av.

Röda viner

Spanien