Maison Coquard

Maison Coquard i Beaujolais grundades i sin nuvarande form av Christophe Coquard år 2005, men familjen har rötter i vinodling i regionen sedan många generationer före det. Det gamla familjehuset ligger i den lilla byn Theizé i centrala Beaujolais, och här har firman till dags dato fortfarande sitt säte. Christophe lärde sig hantverket kring både vinodling och vinmakning av sin farfar, som han sedan ung ålder spenderat mycket tid tillsammans med både i vingårdarna och i källaren. Christophe valde dock att vidga sina vyer och tillbringadeade ett flertal år utomlands med att jobba för bland andra Hamilton Russell i Sydafrika, J. Lohr i USA och Villa Maria på Nya Zeeland.

Väl hemma i Frankrike igen arbetade Christophe först för ett par större négociant-firmor i Beaujolais och Bourgogne (Collin Bourisset och Boisset), men i och med att hans nyfunna kunskap började appliceras på de lokala traditionerna kände han att det var dags att satsa fullt ut på den egna verksamheten. En del av produktionen görs på druvor som köps från kontrakterade odlare, men Maison Coquard väljer att kalla sig själva för en hantverks-négociant då de gör ett lika strikt urval bland egenodlade såväl som köpta druvor.

I dagsläget är produktionen uppdelad i ett antal serier, givetvis med huvudsakligt fokus på Beaujolais. Maison Coquard är en av de få firmor som buteljerar vin från samtliga av de tio Cru-kommunerna, men de gör även vitt, röda och roséviner på AOP-nivå. De har även en relativt stor produktion i Bourgogne, med tonvikt på lägen i Macônnais såsom Puilly-Fuissé, Saint-Véran och Viré
Clessé. Utöver detta gör man även druvrena viner från Pays d'Oc i södra Frankrike under varumärket "Coquard on Tap", där vinerna fylls i så kallade Keykegs om 20 eller 30 liter. Ambitionen är att kunna leverera kvalitetsviner på ett mer hållbart vis, då transporterna blir lättare och glasproduktionen helt elimineras.