Recaredo

Josep Mata Capellades grundade Cavas Recaredo 1924 och namngav domänen efter sin far Recaredo Mata Figueres. Josep var specialist på den del av mousserande vinmakning enligt traditionell metod som kallas degorgering, det vill säga den process där jästfällningen avlägsnas från varje enskild flaska. Han konstruerade Recaredos källare under sitt eget hus mitt i stadskärnan av Sant Sadurní d'Anoia, vilket är den stad som i mångt och mycket anses vara centrum för produktion av Cava. Vissa delar av källaren har bevarats i sin ursprungliga form sedan den tiden. Recaredo kom att bli pionjär inom produktion av helt torra Cavas, att använda sig av ekfat i vinmakningen, samt att ha en betydligt längre lagringstid innan vinerna släpptes till försäljning. Allt för att borga för en högre och högre kvalitet.

Recaredo ägs och drivs för närvarande av Josep och Antoni Mata Casanovas, grundarens söner, och även deras barn är inblandade i företaget. Recaredo äger fyrtiosex hektar med vinodlingar i distriktet Alt Penedes, och de består huvudsakligen av de inhemska druvsorterna Xarel:lo, Macabeu och Parellada. Man har historiskt även odlat internationella druvsorter som Pinot Noir och Chardonnay, men sedan 2014 används enbart de druvsorter som är traditionella för regionen. Recaredo har även länge arbetat enligt biodynamiska principer, och de var den första producenten i Penedès att få den certifieringen. Då den strikta odlingsfilosofin är oerhört viktig för familjen så köps ingen frukt in till produktionen, och man använder sig enbart av jäststammar som isolerats från vingårdarna. 2018 valde Recaredo även att lämna DO Cava för att istället ansluta sig till organisationen Corpinnat, då de ansåg att kvalitetsambitionerna här var betydligt mer i linje med hur de själva jobbade.