Domaine Philippe Livera

Domaine Philippe Livera grundades 1920 och hade ursprungligen namnet Domaine des Tilleuls. Den går idag under såväl detta namn som Domaine Philippe Livera. Philippe var far till den generation som idag driver egendomen.

Damien Livera är den fjärde generationen om att driva familjeegendomen och axlade ansvaret 2007 tillsammans med sin syster Hélène. Han anses av många vara en av den unga generationens främsta vinmakare i Côte de Nuits och vinerna blir allt svårare att få tag på i takt med att den lokala markanden upptäckt dem. Egendomen är belägen i hjärtat av Gevrey-Chambertin vid byns kyrka, och där ligger även en av de vingårdar de äger; Clos Village. 

Totalt äger familjen 8,7 hektar vingårdar spridda i appellationerna Bourgogne, Côte de Nuits, Fixin och Gevrey-Chambertin. I den sistanämnda har de även en del av Grand cru-läget Chapelle-Chambertin. 

Då Livera tog över la han stort fokus i att höja nivån i vingårdsarbetet att få mer hälsosam och balanserad frukt , bland annat genom att minska skördeuttaget. Han byggde även ett nytt vineri som stod klart 2009. I takt med en allt högre nivå på vinerna och en större efterfrågan buteljeras även allt mer under det egna domaine-namnet. Tidigare har en större proportion sålts till några välansedda negocianter, men denna del blir allt mindre för varje skörd. 

En majoritet av familjens vingårdar planterades under 1950- och 60-talet så har nu uppnått en aktningsvärd ålder. Det ska dessutom tilläggas att flertalet av deras vingårdar inom Gevrey-Chambertin village är förlängningar från högre klassade premier cru-vingårdar, vilket är en av anledningarna till den högklassiga frukten och det höga prisvärde som vinerna har.