Pooley

De första stapplande stegen till vinproduktion på den australienska ön Tasmanien togs redan i mitten på 1800-talet, då ett tasmanskt vin visades upp på en utställning i Paris 1848. Efter detta så upphörde dock produktionen praktiskt taget totalt fram till 1950-talet, vilket är varför man kan säga att Denis och Margaret Pooley var något av ett pionjärspar då de 1985 planterade tio rader riesling och sju rader pinot noir på sin gård vid Cooinda Vale i södra Tasmaniens Coal River Valley.

I takt med att vinernas kvalitet blev högre så kom planteringarna att växa, och i nuläget är Cooinda Vale sex hektar och bland annat chardonnay, pinot grigio, syrah och cabernet sauvignon har anslutit sig till druvsorterna.

2003 köpte Denis och Margarets son John Belmont Estate i Coal River Valley och planterade familjens andra vingård på närliggande Butcher's Hill, vilket fördubblade mängden vinodlingar.

Johns son Matt, som för närvarande är ansvarig i vingårdarna, var redan inblandad i verksamheten, och fram till Margarets bortgång 2010 jobbade tre generationer av familjen Pooley tillsammans.

Även Matts syster Anna är i hög grad delaktig i familjeverksamheten, och hon visste redan från Pooleys första skörd 1988 att hon ville bli vinmakare. Efter avslutade studier vid University of Adelaide samt omfattade erfarenhet både i Australien och utomlands är nu Anna som är ansvarig vinmakare.

Att göra eleganta svalklimatsviner som speglar sin växtplats har alltid varit fokus hos Pooley, och en hållbarhetsfilosofi baserad på modernt och miljövänligt vingårdsarbete har sedan länge utarbetats. Som en positiv konskevens av detta blev man som första tasmanska vineri hållbarhetscertifierade.

Även i vineriet präglas arbetet av respekt för vingårdar och miljö, och Annas inställning till vinmakning är att jobba med minimal påverkan. Hon säger själv att målsättningen är att buteljera essensen av vingården, och att därigenom fånga den intensitet, fräschör och elegans som tasmanska viner kommit att bli kända för. Detta inte minst genom producenter som Pooley.