Pearl Morissette

I den kanadensiska staden Jordan på Niagara Peninsula har Pearl Morissette haft sitt fäste sedan 2007. Egendomen drivs av vinmakaren François Morissette och investeraren Mel Pearl och omfattar lite drygt 11 hektar med vingårdar. François ser dock inte på sig själv som vinmakare i betydelsen att han gör vinerna, utan använder sig istället av det franska ordet "vigneron" där meningen snarare är att beskriva en person som ledsagar druvorna från rankan till det färdiga vinet. Det betyder även att det kan variera när ett vin finner sin slutliga identitet, och François skyndar aldrig på processen; år 2018 hade han fortfarande inte släppt en av sina Chardonnay-viner från 2009, då han inte ansåg att det bjöd in till att drickas.

Att han ser på sitt yrke på detta kompromisslöst filosofiska sätt kan nog till stor del ha att göra med att han lärt sig det mesta av vad han kan om vin i franska Bourgogne. Då han i 20-årsåldern under en resa i Europa fick jobb hos Domaine Alain Gras i byn Saint-Romain fick lära sig om de traditionella sätten att odla druvor och göra vin så förstod han att just vin skulle komma att bli en dominerande del av livet. Väl hemma i Kanada igen så utbildade han sig till sommelier, och spenderade slutet av 90-talet med att skapa några av landets mest ambitiösa vinlistor. I början av 2000-talet blev dock lockelsen att vara i vingårdarna för stark och han reste tillbaka till Bourgogne där han under 7 år jobbade hos några av regionens främsta producenter, som till exempel Jacques-Frédéric Mugnier, Henri Gouges och Domaine Roulot.

I vingården utförs allt arbete enligt ekologiska principer, även om François valt att inte certifiera sig. Idén är att terroir uttrycks bäst i vinerna om jorden mår bra, och för att jorden ska må bra krävs att de organismer som lever i den inte förgiftas med bekämpningsmedel. I vinframställningen arbetar François med en stor uppsättning olika jäsnings- och lagringskärl, alltifrån ekfat i olika storlekar och åldrar, till cementtankar och ägg, allt för att varje vin ska få så stor chans som möjligt att uttrycka sin egen personlighet. Enbart naturlig jäst används, man utför ingen klarifiering eller filtrering, och tillsätter endast mycket små mängder sulfiter. Trots det vill François inte kalla sig för en producent av naturviner, utan menar att det snarare handlar om att följa vinet genom olika faser och med lätt hand se till att det inte svänger åt fel håll längs vägen.