Bodagas Cayetano del Pino

"Cream Sherry" må fortfarande vara den mest sålda sherrytypen i världen, men det är långt ifrån allt som regionen har att erbjuda. Från att ha varit på modet vid förra sekelskiftet har sherry gått från att ha varit så gott som borträknat till att återigen vara något varje stjärnsommelier har en åsikt om.

Cayetano del Pino grundades redan 1886 av Don Cayetano del Pino y Vázquez och har alltså varit med sedan regionens "guldålder" i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På den tiden hade firman 600 olika etiketter och de deltog på världsutställningarna i Chicago 1893, Filippinerna 1895, Alexandria 1901 och Wien 1902, och utmärkelserna haglade över bodegan.

Under den period då Sherry var hopplöst otrendigt såldes alla firmans viner vidare, men snart 140 år senare, säljer firman åter vin under egen etikett och Cayetano del Pino främst kända för sin högkvalitativa torra, sherry i Amontillado- och Palo Cortado-stil.

Amontillado får sin djupa färg och sin nötiga smakprofil från längre lagring i ekfat. Vinet lagrat inledningsvis under ett jästtäcke, kallat flor, men då det dör ut exponeras vinet för syre vilket ger en ny, oxiderad stil. Palo Cortado är en ovanlig sherrystil som även den lagras inledningsvis under flor för att sedan exponeras för syre.