Le Clos Galerne

Domänen Le Clos Galerne grundades 2018 efter att enologen Cédric Bourez och hans hustru Myrtille blivit förälskade i platsen. De beskriver mötet med landskapet, det speciella ljuset och de stolta vinbönderna som kärlek vid första ögonblicket. 

Idag är Le Clos Galerne en tio hektar stor domän i hjärtat av den delen av Loire som kallas för l'Anjou Noir. Egendomen består av vingårdar i Savennières och Chaume samt av de två vingårdslägena Pierre Bise och Moulin Brûlé som båda ligger i Beaulieu-sur-Layon. Moulin Brûlé känns igen på väderkvarnen från 1100-talet och en obelisk från ett av inbördeskrig som föranledde den franska revolutionen. Jorden är mineralisk och det fina öst-sydöstliga läget ger bra förutsättningar för druvornas mognad. 

Huvudfokus i vingårdarna är chenin blanc, men Céderic odlar även mindre volymer av gamay, cabernet franc och cabernet sauvignon.

De vita vinerna är cuvéer från ett och samma vingårdsläge, vilket Céderic menar ger en fin utgångspunkt för att se hur utrycksfull druvan chenin blanc är.

För att dra nytta av den naturliga täckgrödan bearbetas jordarna minimalt, och man gör en grön skörd för begränsa avkastningen. Alla druvor skördas för hand och i vinkällaren är arbetet varsamt. Jäsningen är sker utan tillsatt jäst och vid låg temperatur och sedan får vinerna vila på sin jästfällning i använda fat.

Från och med årgång 2021 är domänen ekologiskt certifierad. 

Viner i sortimentet