Medici Ermete

Historien om Medici Ermete & Figli och deras världsberömda Lambrusco-viner börjar då Remigio Medici bygger en vinkällare i utkanten av Montecchio Emilia i Emilia-Romagna under slutet på 1800-talet, med målsättning att från ett kvalitetsperspektiv göra det mesta möjliga med familjens vingårdar. Drygt 120 år och 3 generationer senare är firman fortfarande i familjens ägo och drivs av Alberto Medici, tillsammans med systern Alessandra och kusinen Pierluigi. Utöver Lambrusco gör familjen också stilla viner under namnet Medici Ermete, och äger även vinhusen Castelli del Duca i Colli Piacentini och Poggio Pollino i Imola.

I takt med att vinerna från Medici Ermete blev alltmer uppmärksammade så förvärvades mer vingårdareal, och idag producerar domänen årligen omkring 800.000 flaskor från 75 hektar. Detta inkluderar de två prestigefyllda vingårdarna Tenuta la Rampata och Tenuta Quercioli, och från de alluviala lerjordarna i just Tenuta la Rampata gör man sedan 1993 Concerto, världens första vingårdsbetecknade Lambrusco. Från att ha varit en i det närmsta lokal angelägenhet så exporteras nu 70% av den totala produktionen till fler än 70 länder.

Kvaliteten på druvorna har alltid varit i fokus, och därför har ett ekologiskt hållbart arbetssätt i vingårdarna länge varit en självklarhet. Med sina egna ord strävar familjen efter att arbeta i "komplett harmoni med naturen och miljön", och detta hållbara förhållningssätt till odlingen har uppmärksammats i Slow Wine Guide, vilken funnits sedan 2010 som en avknoppning från den italienska Slow Food-rörelsen.

För att kunna göra viner med större djup och koncentration än vad Lambrusco normalt är känt för så har skördeuttagen drastiskt reducerats, och ligger i snitt normalt kring 100 hektoliter per hektar. Detta kan låta högt jämfört med andra vinregioner, men är långt under hälften av det enligt DOC-reglerna tillåtna skördeuttaget.

Vinmakningen för Lambrusco-vinerna kan i det närmsta beskrivas som en blandning mellan traditionell och modern, där syftet är att behålla så mycket som möjligt av den naturliga och primära fruktigheten från druvorna. Vanligtvis görs en kallmaceration på omkring 6 dagar innan alkoholfermenteringen startar med naturlig jäst. Den första jäsningen görs i temperaturkontrollerade ståltankar som hålls kring 16 grader, och den andra görs enligt Charmat-metoden i en större, hermetiskt försluten tank för att fånga koldioxiden som produceras och skapa vinernas mousse.