Clonakilla

Clonakilla är ett familjeföretag som grundades av John Kirk 1971, men då främst som ett sätt att utöva vinodling som en stimulerande hobby. Han hade blivit exponerad för vin redan i 14-årsåldern i och med att hans föräldrar ägde ett hotell i en liten by i County Clare på Irland, och en sommar då han var hemma från sin internatskola fick han ansvar för att ta hand om baren och organisera hotellets vinkällare. För att få ett större grepp om sitt nya ansvar så började han studera de stora vinregionerna i Europa, och hans vinintresse blev allt större.

I takt med att John slutförde sina studier till biokemi och sedan arbetade som föreläsare i ämnet så fördjupades hans kunskap kring växter i allmänhet och vinrankor i synnerhet drastiskt, och 1968 blev han erbjuden en tjänst som växtforskare vid det stora australiensiska forskningsinstitutet CSIRO i Canberra. Han märkte snart att det fanns många klimatmässiga likheter mellan Canberra District och de berömda europeiska vinregionerna, och förvånades över att där inte fanns någon vinindustri över huvud taget. Således bestämde han sig 1971 för att köpa en egendom på 17 hektar och upprätta en vingård som han döpte till Clonakilla (kyrkans äng) efter sin egen farfars gård hemma i County Clare. Clonakillas första årgång som släpptes var 1976, vilket även var den första kommersiella årgången i Canberra District.

Genom hela 80-talet så producerades framför allt druvblends, men 1990 bestämde John, tillsammans med sönerna Jeremy och Tim, att för första gången buteljera sin Shiraz för sig själv. Resultatet blev en omdelbar succé, och bland andra den välkände australiske vinskribenten James Halliday höjde vinet till skyarna. Efter att Tim strax efter detta besökt Côte-Rôtie i franska Rhônedalen och blivit överväldigad av djupet och elegansen i Guigals La La La-viner så började man efter denna förlaga att buteljera en blend på Shiraz med några procent Viognier. Detta vin kom att bli en ännu större framgång än det rena Shiraz-vinet, och än idag så är Shiraz – Viognier Clonakillas stolthet och flaggskepp. 

Idag odlar Clonakilla omkring 35 hektar, men firman, nu med Tim Kirk i spetsen, blickar alltid mot framtiden. I takt med att deras vingårdar blir äldre och deras egen erfarenhet blir större, så är de, och många med dem, övertygade om att vinerna bara kommer att bli bättre.