Urlar

Urlar är det keltiska ordet för "Jorden", vilket i detta fall är passande på flera sätt. Grundarna till Urlar Estate, Angus och Davina Thomson, kommer urpsrungligen från Skottland, och Urlar är utöver namnet på den vinfirma de startade även namnet på en av de platser där Angus lekte som barn. År 2005 emigrerade paret till Nya Zeeland efter att Angus fått ärva ett stycke land från en av sina farbröder, och inspirerad av omgivningarna som kom de att plantera vinrankor. Urlar ligger i Gladstone, som är en del av regionen Wairarapa på sydkusten av Nya Zeelands norra ö. Här är specialiteten framför allt Pinot Noir, men även Riesling, Pinot Gris och Sauvignon Blanc produceras med goda resultat.

Gladstone är en region som tidigt anammat ett hållbart förhållningssätt till vinodling, och flera av de producenter som etablerat sig här var bland de första att jobba både ekologiskt och biodynamiskt. För Angus och Davina var detta en självklarhet från första början, och deras omtanke om jorden gav namnet Urlar ännu en dimension. Urlar är i nuläget ekologiskt certifierade över sina drygt 30 hektar med vinmarker, och arbetet utförs enligt den biodynamiska månkalendern. Man har även en flock med Highland-kor, inte bara för att hedra sitt skotska arv, utan även för att använda sig av dem i vinodlingen. Bland annat använder man sig av det biodynamiska preparatet nummer 500, vilket är gödsel från korna som stoppats i ett horn som fått spendera några månader under jord. Detta blandas sedan med vatten som används för att bespruta odlingarna, för att främja olika mikroorganismers positiva inverkan.

Sedan 2019 ägs Urlar av sake-producenten Nishi Sake Brewing, där ägaren Yoichiro Nishi sedan länge har en stor passion för nya zeeländska i allmänhet och vinerna från Wairarapa i synnerhet. I japan importeras och säljs stora volymer vin från Nya Zeeland, och Nishis ambition är att göra den redan väletablerade firman Urlar till den största nya zeeländska producenten på den japanska marknaden. Familjen Thomson är alltjämt inblandade i produktionen av vinerna, och stilmässigt behåller de samma druvrena precision som gjorde dem kända både på Nya Zeeland och internationellt från första början. Kärleken till Wairarapa och jorden där rankorna växer är helt enkelt för stor för att kompromissas bort.

Röda viner

Nya Zeeland