Ruggabellus

Vinmakaren Abel Gibson är född och uppvuxen i Barossa i South Australia, och spenderade sin barndom omgiven av vin utan att egentligen vara speciellt intresserad av det. Hans pappa Rob jobbade som vinmakare på Penfold's, och den typen av mer kommersiell vinvärld tilltalade inte Abel. Först efter att ha rest runt i världen och vid olika tillfällen stött på viner från Barossa som var gjorda i betydligt mindre skala än de från Penfold's, så förstod han att vinproduktion också kan vara ett mer hantverksmässigt jobb. Efter att ha kommit hem igen så började han att jobba hos firman Rockford Wines, och där började hans vinresa på riktigt.

Abel lärde sig vinmakningsprocessen genom att observera hur andra gjorde, och jobbade både i Barossa och i Spanien. Han spenderade även tid på Spinifex Wines, en av pionjärerna när det kommer till det som kan kallas "det moderna Barossa", och där fick han med Spinifex vinmakare Pete Schells överinseende chans att prova att själv göra vin. Detta var det första steget till att starta sin egen firma, vilket kom att bli Ruggabellus, eller "oländig skönhet", vilket Abel anser beskriver det riktiga, osminkade Barossa.

Ruggabellus är i mångt och mycket antitesen till de rika och kraftigt extraherade viner som vi kanske är mer vana att se från Barossa, då Abels målsättning är att fånga något mer representativt för växtplatsen snarare än solsken, hög mognad och amerikansk ek. Han fokuserar på Grenache, Syrah och Mataró som han köper från olika odlare runtom i regionen, använder sig alltid av en relativt stor proportion hela druvklasar och kolsyrejäsning för att maximera vinernas aromatiska profil. Vinerna får sedan vila i äldre, neutrala ekfat innan de buteljeras med ett minimum av sulfiter. Tanken är att göra viner som visar respekt för Barossas historia och tradition, men som han tycker reflekterar terroir på ett mer genuint sätt.

Röda viner

Australien