Hambledon Vineyards

Det är nog en ganska vedertagen sanning idag att om det finns något område som kan utmana Champagne i fråga om att göra högkvalitativt bubbel så är det södra England. När till och med de stora champagnehusen investerar i mark på andra sidan kanalen säger det ganska mycket... Jordmånen på de bästa lägen är nästintill identisk med de franska lägen, speciellt i Hampshire som helt delar samma kalksten som Champagne medan bara delar av Kent och Sussex gör det. Även temperaturmässigt ligger de engelska vinregionerna nära Champagne, men med en mindre variation i årstemperaturen.

 

Den engelska vinnäringen är på god grund inne i en expansiv fas såväl kvalitets som volymmässigt och av alla producenter som nu finns är det naturligtvis några som utmärker sig mer än andra. Främst av dem står kanske Hambledon som i väl ansedda blindprovningar slagit såväl inhemska konkurrenter som välrenommerade champagnehus.

Hambledon är faktiskt Englands äldsta kommersiella vingård som än idag är i bruk och grundades redan 1952, men det är i och med Ian Kelletts övertagande av egendomen 1999 som den enorma utvecklingen har skett. Nya vingårdar har planterats och ett enormt arbete med att matcha kloner och druvsorter till rätt läge har gjorts. Efter flera års studerande följde så ytterligare ett par år av uppbyggandet av reserveviner utan en kommersiell lansering för att kunna ge den nivå man föresatt sig redan vid första lanseringen. 

Som huvudvinmakare har man rekryterat Hervé Jestin, som är en av Champagnes mest eftertraktade och erfarna vinmakare med över 20 års skördar på Duval Leroy.

I ett initialt skede har Hambledon valt att uteslutande göra non-vintageviner och att se till att de tre viner de idag gör alla tillhör toppskiktet av vad engelskt bubbel förmår att erbjuda.